Художнички от Дупница класирани на водещи места от конкурс в САЩ

Карина Спасова и Нанси Николова
  • Рисунки на Карина Спасова и Нанси Николова ще влязат в календар за 2021 г. за мангровите гори

Възпитаниците на дупнишка школа по рисуване Карина Спасова и Нанси Николова се класираха на водещи места на световен конкурс на екотематика. „Талантливите ни деца прославиха Дупница в целия свят! Невероятен успех за талантите от Арт ателие “Дон Кези” от световня конкурс в САЩ “Children’s Mangrove Calendar Art Contest”, организиран от Световното екологично движение и МАР, член на която са повече от 60 държави по света. Mangrove Action Project (MAP) е базирана в САЩ организация с нестопанска цел, която си сътрудничи с лица и организации на всички нива, за да запази, съхрани и възстанови мангровите гори на нашия свят. Нашите победители, с които много се гордеем, са Карина Спасова – на 13 г., която спечели 2-ро място, и Нанси Николова – на 15 г., класирана на 3-то място!

Тази година има някои значителни промени в правилата и процеса на участие в конкурса поради Covid-19 пандемията”, похвали своите ученички преподавателката и художник Елена Марулевска. Тази година състезанието е било за всички деца по света, за да ги окуражи децата от всички нации да проявят творчество през времето, докато са затворени у дома, или са се самоизолирали.

„Както винаги, избраните печеливши произведения на изкуството ще бъдат публикувани в календара за следващата 2021 година, който ще помогне за повишаване на осведомеността за мангровите гори, като същевременно насърчават и слушат въображаемите гласове от следващото поколение. Всички победители от ученици, участващи НПО и училища ще получат копия от окончателния календар, а спечелилите ученици ще получат подписан официален сертификат, показващ тяхното

голямо постижение в тазгодишния детски конкурс за мангрови гори. Благодарствен сертификат за участие ще получат и децата, които не са наградени!

Изключително горда съм с това постижение! Поздравления за всички деца от ателието, които сътвориха рисунки специално за конкурса! Огромна благодарност към организаторите на конкурса! Благодарност и към журито за тази висока оценка на българските деца!”, допълни Марулевска.

Юлияна КОЛЧАКОВА