20 заразени в Дупнишко, кметът иска ежедневен отчет за Ковид-19 в училищата

В Югозапада затварят нощни заведения, въвежда се и вечерен час

20 са положителните проби за Ковид-19 от община Дупница през последните 24 часа, съобщават от Областния кризисен щаб. За Кюстендилска област общо положителните са 26-има.

13 остават към момента хоспитализираните лица в Ковид отделението на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в Дупница. Един от пациентите е интубиран, а трима са на кислородна терапия.

Девет души се лекуват в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил. Двама от пациентите са в по-тежко състояние, останалите са в сравнително стабилно.

Със своe писмо кметът на община Дупница инж. Методи Чимев задължава всеки ден от 26 октомври директорите на училища и детски градини да подават информация за случаи на преподаватели или персонал с Ковид-19. Това трябва да става до 08,30 часа всеки ден в отдел “Образование”. Една от причините е да се следи положението в учебните заведения, а другата е предвид постоянно ширещи се зловредни слухове. “Трябва да сме наясно във всеки един момент със ситуацията, за да предприемаме съответните действия и мерки, където се налага това. От друга страна, не знам защо, но се пускат и слухове за “случаи на преподаватели с Ковид-19” и се влиза в една неприятна ситуация да звънят родители с въпроси истина ли е, ще учат ли децата им, трябва ли да се подлагат на тестове… От отдел “Образование” постоянно са във връзка с директорите, но с цел улеснение на всички и успокоение на родители и деца, разпоредих всекидневен мониторинг. Също така директорите на училищата трябва да ни информират и за допълнителните мерки, които предприемат”, коментира инж. Чимев.

За 14 дни се преустановяват посещенията в нощни заведения в област Благоевград

За 14 дни се преустановяват посещенията в дискотеки и пиано барове на територията на област Благоевград. Това обяви областният управител Бисер Михайлов на брифинг след заседание на Областния оперативен щаб. Заповедта влиза в сила от 25 октомври и ще важи до 7 ноември. С нея ще бъдат запознати контролните органи и кметовете на общините, посочи областният управител.
Решението е свързано с усложнената епидемиологична обстановка и разпространението на COVID-19 в Благоевградско. Броят на заразените в областта е надхвърлил 120 на сто хиляди, каза след заседанието директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Калоян Калоянов. Според данните област Благоевград днес е на четвърто място с 47 нови положителни за коронавирус лица.
Във връзка със състоянието на лечебните заведения в областта д-р Калоянов коментира, че най-натоварена от седмици е болницата в Гоце Делчев. В момента там има шест легла за прием на пациенти с коронавирус. Натоварена е и МБАЛ “Югозападна”, където има две свободни легла, ще бъдат осигурени още осем, с което се очаква да се поеме потокът за понеделник, допълни директорът на РЗИ – Благоевград.

Заради нарастващите случаи на коронавирус в Благоевград Районната прокуратура продължава денонощните проверки за спазване на въведените противоепидемични мерки. Проверяват се търговските обекти, обществените места и транспорт. При първите проверки, извършени на 21 октомври, са съставени 9 акта и 11 констатации. При последната проверка, извършена в петък вечер, съставените актове за нарушения са 6. Това каза за Радио Благоевград районният прокурор Борислав Ковачки. Той уточни, че в събота проверки не са правени, тъй като усилията на инспекторите от Регионалната здравна инспекция са били насочени към Петрич, където е имало информация за три планирани сватби, които обаче не са се състояли. „От вечер на вечер хората стават все по-дисциплинирани. Или ние не можем да ги хващаме, или те се крият по-успешно. Статистиката на заболеваемостта ще покаже кое е вярно“, коментира районният прокурор.

Иновативна терморамка за безконтактно следене на телесната температура е монтирана в административната сграда на „Водоснабдяване и канализация“ в Благоевград. Уредът разполага с дисплей и гласова команда за преминаване, а в случай на лице с повишена температура рамката известява.

До 21,00 ч. ще работят ресторантите и кафенетата в община Радомир

До 21,00 ч. ще работят ресторантите и кафенетата в община Радомир, съобщиха от общината. Разпореждането влиза в сила от 25 октомври. Временно няма да функционират нощните заведения. Отменят се организираните масови мероприятия на открито и закрито за срок от две седмици. Ще се увеличи броят на автобусите в обществения транспорт, за да се намали гъстотата на пътниците.
Създадена е организация за еднопосочно движение на гражданите на пазари и тържища. Там трябва да се осигури 1,5 м разстояние между сергиите, а в търговските обекти всеки клиент да разполага с 2,5 кв.м площ.
Носенето на маски е задължително.

Затварят нощните заведения в Перник

От 24 октомври временно затварят врати дискотеки, нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито и открито на територията на община Перник, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22 часа. Ограниченията се въвеждат със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с коронавирус и ежедневно растящия брой новозаразени в Перник. Със същата заповед се преустановява провеждането на организирани масови мероприятия на открито и закрито. Разпоредено е още строго спазване на противоепидемичните мерки в обществения транспорт, в т.ч. чрез осигуряването на дезинфектанти в превозните средства и недопускане на лица без защитни маски, а така също и осигуряването на физическа дистанция на пазари, тържища и други сходни места чрез въвеждане на дистанция от 1,5 м между сергии, маси, подвижни павилиони, щандове и др. Заповедта влиза в сила от 24 октомври за срок от 14 дни.

Вечерен час е въведен в Трън

Със заповед на кмета на Трън Цветислава Цветкова се въвежда вечерен час за непълнолетни и малолетни, съобщиха от общината. Той е от 20,00 ч. до 6,00 ч. Спазването му ще се контролира от кметските наместници по населени места и определените служители от общинската администрация, съвместно с органите на МВР.
Срокът и обхватът на мерките може да бъде променен в зависимост от развитието на епидемичната обстановка в страната, уточняват от общината.

С вечерен час и без масови прояви и в Сатовча

Заради увеличаващия се брой на заразени с коронавирус кметът на община Сатовча Арбен Мименов издаде заповед, с която е въведен вечерен час за малолетните и непълнолетните лица. Тя е в сила от 21 часа вечерта до 6,30 часа сутринта. Заповедта е издадена на 22 октомври за 14 дни, но ще бъде удължена за един месец, уточни за Радио Благоевград кметът на Сатовча. „Издал съм и друга заповед за сформиране на комисия, която да извършва проверки за спазването на забраната, съвместно с полицията, по възможност представители на РЗИ, и служители от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни“, допълни Арбен Мименов. В община Сатовча са забранени и всички масови прояви на открито и закрито.

В Петрич отмениха състезания

Със заповед на директора на РЗИ за допълнителни мерки в община Петрич бяха отменени две състезания.

Заповедта на Регионалната здравна инспекция е за въвеждане на временни противоепидемични мерки на територията на община Петрич след съгласуване и с Областния оперативен щаб. По-строгите мерки са във връзка с увеличението на заразените с Ковид-19, отчетено за двуседмичен период на база брой на населението. След излизането на заповедта на Регионалната здравна инспекция е преустановено провеждането на ДЛОП по борба, организиран от Българската федерация по борба в Петрич, както и на Международното състезание по планинско колоездене на трасе „Папреница“ в планина Беласица.

Детска градина „Дора Габе“ в Сандански възстановява своята работа

Детска градина „Дора Габе“ в Сандански възстановява своята работа от понеделник – 26 октомври, съобщиха от общината. Преди 21 дни след установени положителни проби за COVID-19 детското заведение временно преустанови дейността си. След направена пълна дезинфекция и отрицателни тестове за COVID-19 на персонала от понеделник детската градина възстановява поетапно своята работа. Ще работят 4 групи, без детската ясла. В детското заведение ще се спазват всички противоепидемични мерки и Насоките за работа на детските градини през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19, с цел опазване здравето на децата и работещите в градината.