Благоевградският клуб “Диамо” №4 в отборното класиране на „Планинско изкачване 2020“

Община Благоевград посрещна 35 автомобилни състезатели от цялата страна на петия кръг на националния автомобилен шампионат на Планинско изкачване „Благоевград“. Състезанието се проведе през уикенда при изключителен зрителски интерес. Тази година заради епидемията от коронавирус в състезанието не се включиха участници от съседните републики Гърция и Северна Македония. Въпреки лошото време зрителите наблюдаваха зрелищна надпревара по трасето със старт Благоевград и финал в село Делвино.

За зрителите бяха осигурени подходящи за гледане на състезанието позиции. На откриването в събота присъстваха кметът на община Благоевград инж. Румен Томов, инж. Евгени Терзиев – заместник-кмет по строителството, и Любен Милев – заместник-кмет по обществен ред, сигурност и спорт.

Официален старт на състезанието даде кметът на община Благоевград инж. Румен Томов. С приветствие към всички състезатели, организатори и присъстващи на събитието и апел към шофьорите да спазват правилата за движение кметът даде старт на двудневния спортен празник в Благоевград. На официалното откриване присъства и Камен Михайлов, председател на Автомобилната федерация на България, който благодари на кмета инж. Румен Томов за оказаното съдействие при поредната реализация на събитието в града.

В 3 манша премина състезателният ден в неделя.

С благодарност към публиката и община Благоевград за партньорството започна церемонията по награждаването в неделния ден, на която присъстваха заместник-кметовете инж. Евгени Терзиев и Любен Милев.

Организаторите от благоевградския клуб “Диамо” завоюваха 4-то място в отборното класиране, 3-то място в клас НС3, 4-то място в клас НС4 и 1-во място в клас „Лада”.

Пръв в генералното класиране завърши Мирослав Ангелов от “АСК Мегаспорт” с „Шкода” и време 7:00,211.

Второ място за Пламен Камбуров от “ЛВ-Авторейсинг тим” с „Мицубиши” с време 7:09,679. Третото място извоюва Искрен Веселинов от “Дианел рейсинг” с „Хонда” и време 7:27,317.

Илия Царски се отказа от участие

 

Дъждът не попречи на десетките почитатели на ралито да наблюдават състезанието “Планинско изкачване – Благоевград 2020“. Известният автомобилен състезател Илия Царски се отказа от участие. Като причина изтъкна несъгласие с взети решения от страна на организаторите. По думите му до участие е допуснат екип с кола, който не отговаря на изискванията и кара с нерегламентирани горива. И въпреки че на тренировката са дали най-добро време, отказаха да стартират. Царски каза добри думи за организаторите. Трасе, местност, организация е била на ниво. И благоевградчани трябва да се гордеят с подобно автомобилно състезание. Впечатление направи участието на класически руски коли. Станислав Първанов от Стара Загора и Иван Кожарски от Благоевград участваха с автомобили ВАЗ, Велизар Добрев, Богомил Петров и Ивайло Пепелджейски защитиха честта на руското автомобилостроене отпреди 30 години.

Ива Златкова бе извела своя бебок Кристофър и не пропусна да се снима до колата на автомобилния ас Илия Царски.