Искат оставките на шефовете на ВиК и ГУМ в Дупница

Костадин Костадинов
  • Председателят на ОбС: Във ВиК има разпад, а в ГУМ – безнадеждност

 

Управителят на ВиК-Дупница Илия Илиев да подаде оставка, настоява председателят на Общинския съвет в Дупница Костадин Костадинов. Причината е състоянието на общинското дружество, а конкретният повод – бавната реакция при отстраняване на аварията, при която Дупница 5 дни беше без вода. По думите на Костадинов мениджърският контрол в дружеството е занижен и е налице пълна неподготвеност и некомпетентност на служителите. „Искам оставката на управителя на ВиК Илия Илиев. И то не толкова заради аварията, която възникна преди няколко дни, колкото заради тревожното положение на дружеството. Аварията, която наистина беше голяма, ми позволи да видя състоянието на ВиК отвътре.

Илия Илиев

Наблюдавах как се действа и не съм доволен от реакцията. Там има пълен разпад – организационен, морален, както и неподготвеност и незаинтересованост. Проблемите не са от вчера и е крайно време компромисите, които се правят, да приключат. Дружеството няма никаква готовност за алтернативно водоснабдяване. Докато се отстрани аварията, в Горна махала имаше вода през цялото време, а районът около Военната болница и кв. „Южен” нямаха вода нито един ден. Чрез съществуващите кранове водата можеше да се пуска и спира и разпределя по кварталите. Но не се и мисли и говори в тази посока. Пак казвам – аварията е тежка, но те трябва да знаят как да реагират, какво да предприемат. Те работеха по метода на пробата и грешката. Още в началото, в четвъртък трябваше да докарат тръба от Разград и втулка от Пазарджик. Забавиха се. Нещата се закърпиха, но не се знае докога”, заяви Костадинов. Шефът на местния парламент допълни, че е възможно още в петък, когато е заседанието на Общинския съвет, официално да поиска оставката на Илия Илиев и да предложи да бъде избран временно изпълняващ длъжността управител. На въпроса има ли предложение кой да оглави дружеството до провеждането на конкурс и избор на нов управител, председателят отговори: „Ще се намерят достатъчно кандидати”.

Илия Илиев на свой ред обясни, че е готов да подаде оставката си. „Разбрах от медиите това, което е казал председателят. Ще се чуя с него и ако ми поискат оставката, ще я подам, няма проблем”, каза Илиев.

Цветанка Вуковска

Костадин Костадинов отправи критики и към управителя на ГУМ – Дупница Цветанка Вуковска. Причината е, че все още не са организирани нови търгове за отдаване на щандовете под наем. Договорите на наемателите са изтекли и се удължават с анекси. Това демотивира търговците да инвестират в стока. „Наредбата се прие още преди 2-3 месеца, с идеята да се проведат търговете, а договорите да влязат в сила в средата или края на януари. Имахме разговор с Цветанка Вуковска да не се пресират хората, а да останат на работа до края на годината и за периода на голямото пазаруване около Коледа и Нова година, след което местата да се заемат от спечелилите търговете или конкурсите. Процедурите все още не са започнали. Управителката отказа писмено да ги провежда. Мотивът е, че заради епидемията от Ковид-19 може да се влошат показателите на магазина. В ГУМ цари едно безвремие, което също трябва да приключи. Търговците също са в едно безвремие, в една безнадеждност. Те не знаят какво да правят. Чакат търговете. Кой търговец ще тръгне да инвестира в стока, която после може да се окаже, че няма къде да продава?”, заяви Костадинов. По думите му, ако до петък управителят на ГУМ не пристъпи към организация на търгове или конкурси за щандовете в магазина, председателят ще внесе докладна записка с искане и на нейната оставка.

Юлияна КОЛЧАКОВА