Още 132 милиона души може да станат гладуващи заради пандемията COVID-19

Световната организация по прехрана използва годишнината от своето създаване, за да привлече вниманието на хората върху факта, че по света твърде много храна се изхвърля. В същото време милиони гладуват.

В наши дни, в 21-ви век, повече от 690 милиона по света гладуват. Вероятно още 132 милиона може да се окажат гладуващи в резултат на икономическата криза, породена от COVID-19, се казва в доклад на ООН.

Генералният директор на Световната организация по прехраната Чу Туню смята, че пандемията е показала колко крехки са системите за прехрана и хората трябва да са готови да се справят с това предизвикателство. Някои страни вече имат програми за смекчаване на натиска върху селскостопанската индустрия.

Матео Маркизио, директор за Китай и Монголия в Международния фонд за селскостопанско развитие: Мога да посоча инициативата “Чиста чиния”, която беше стартирана от президента Си Дзинпин през август тази година. Според мен тази инициатива показва голямо чувство за отговорност, защото намаляването и предотвратяването на изхвърлянето на храни ще доведе до редица ползи в икономиката и опазването на околната среда, които ще са от полза за китайското общество. Но те също така ще доведат и до ползи в глобален мащаб, що се отнася до бедността, до глада, до климатичните промени.

За да отговори на призива на ООН за намаляване на изхвърлянето на храни, напоследък Китай прие някои мерки и инициативи, като например в ресторантите клиентите да поръчват едно ястие по-малко.

Според Маркизио в борбата с бедността не е важно само увеличението на доходите, тя има и други измерения, свързани с човешкото развитие. Това са по-голямата продължителност на живота, по-добър достъп до образование и по-доброто осигуряване с храна./БНТ