Синдикат „Защита“: Увеличете заплатите, а не работното времe

Протестиращи се събраха пред сградата на бившия Партиен дом в центъра на столицата, за да изразят недоволството си от одобрените на първо четене промени в Кодекса на труда, предаде репортер на БГНЕС.

Според организаторите от Национален синдикат „Защита“ измененията са в ущърб на трудещите се в България, защото с тях на практика се дава възможност за драстично увеличение на работното време и извънредния труд.

„Те искат да направят така, че ние да работим всеки ден по 24 часа, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Това е абсолютна експлоатация, която в момента управляващи и опозиция заедно в парламента се опитват да докарат на трудещите се. Ние единствено изразяваме днес нашето негодувание“, смята Красимир Митов, председател на синдиката.

Той призова депутатите „да проявят разум“ и да не приемат на второ четене увеличаване на допустимия от закона извънреден труд, увеличаване на периода за сумирано изчисляване на работното време, както и „задължителни присъединителни вноски за точно определени казионни синдикални организации“, които подкрепят правителството.

„В момента ни заблуждават с един бюджет, който бил антикризисен. Абсолютна глупост – раздават се пари на калпак на бъдещи гласоподаватели. Тези хора нямат никаква информация, че в момента индустрията работи трудно, има големи съкращения, намаляване в заплатите, а те без никакъв повод вдигат заплатите в 28 агенции. Като изключим РЗИ, за всички останали е срам и позор това, което правят. Дали в момента болните отиват в болниците да се лекуват, или отиват в Инспекция по труда? Ние сме за увеличаване на заплатите, но това прахосване ще върне България в 1996-1997 г.“, каза още Митов.

Той припомни, че Национален синдикат „Защита“ участва и в антиправителствените протести, настояващи за оставка на кабинета. /БГНЕС