Намаляват работното време на кафенетата в Благоевград

Област Кюстендил е вече в критичната червена зона, стана ясно на извънредно заседание на Областния кризисен щаб.
  • В Кюстендилско затварят барове и дискотеки, отделни класове минават на онлайн обучение

Заведения за бързо хранене, ресторанти и кафенета в Благоевград вече ще работят до 21 ч. За ограничението в работното им време

съобщи кметът на Благоевград инж. Румен Томов след заседание на Общинския кризисен щаб. На заседанието са били обсъждани различни мерки, включително и вечерен час и преминаване на дистанционна форма на обучение в училищата, но идеите са били отхвърлени. Остават затворени дискотеки и нощни барове.

Мерките остават в сила до 10.11.2020 г., но е възможно да бъдат удължени. Целта е да се ограничи разпространението на заразата.

Легла в лечебните заведения все още има, но няма лекарски екипи. Засега не е търсена официална помощ от здравното министерство, съобщи Томов. Стана ясно още, че ще се предложи на ОбС намаление на наемите за общински имоти поне до месец март догодина.

От община Петрич пък съобщиха, че кметът Димитър Бръчков е с положителен резултат за коронавирус. Изследването е направено с ПСР тест. Кметът Димитър Бръчков е в добро общо състояние. Една нощ е останал под наблюдение в МБАЛ „Югозападна болница“, база гр. Петрич, и след това е на домашно лечение. Предстои да бъдат изпълнени инструкциите на Регионалната здравна инспекция за последващи действия относно контактните лица.

Ето каква е ситуацията и в другата проблемна област – Кюстендилска. За изминалото денонощие 20 са новозаразените лица с Ковид-19 в Кюстендилска област. Най-много хора, дали положителни проби за коронавирусна инфекция, има в община Дупница – 14. В община Кюстендил новозаразените са 5, а в община Бобов дол – 1, уточняват от Областния кризисен щаб. В Ковид отделението на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил хоспитализирани към този час са 12 лица. Състоянието на четирима от настанените пациенти е тежко, съобщават от болницата. Хоспитализирани в Ковид отделението на Общинската болница в Дупница към този час са девет души. Един от пациентите е интубиран, а трима са на кислородна терапия, съобщават от МБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Както стана ясно в понеделник вечерта, област Кюстендил е вече в критичната червена зона с над 120 заразени на 100 000 души население. За изминалите две седмици – от 12 октомври до 25 октомври, броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в областта е 144-ма души. Това съобщиха на извънредно заседание на Областния кризисен щаб, свикано по спешност от областния управител на Кюстендил и председател на щаба Виктор Янев. След анализ на ситуацията в Кюстендилска област членовете на Кризисния щаб единодушно решиха от 27 октомври до 10 ноември 2020 г. да бъдат въведени по-строги противоепидемични мерки, за да се овладее заразата от коронавируса. В рамките на тези две седмици се преустановяват временно плановите операции и плановият прием на пациенти в болниците и лечебните заведения в областта. Всички пет лечебни заведения са задължени да разкрият Ковид структури с минимум 10% от общия брой легла, с които разполагат. По време на Кризисния щаб се взе решение също да се затворят временно нощните заведения в област Кюстендил – дискотеки, барове, клубове, пиано барове и други подобни заведения за развлечение на закрито. „Епидемиологичната обстановка се променя много динамично, за съжаление, в негативен план. Притеснително е, че ежедневно расте броят на заболелите, както и на хоспитализираните в двете болници в областта, а медиците ни са на ръба на силите. Това налага да се предприемат по-строги и спешни мерки“, коментира председателят на Областния щаб Виктор Янев. Най-голям брой заболели за последните две седмици има в двете най-големи общини – Кюстендил и Дупница. В община Кюстендил за съответния период са общо 48, а в Дупнишка община – 71 човека. От представените данни от РЗИ-Кюстендил стана ясно, че към момента има 133-ма на домашно лечение, 190 души са под карантина, излекуваните са 589, хоспитализирани са 24-ма души, а починалите – 37.

Отделни класове на училища от област Кюстендил преминават към обучение в онлайн среда. Това съобщиха от Регионално управление на образованието – Кюстендил за „Фокус“. В Основно училище „Неофит Рилски“ – Дупница има 14 положителни проби за коронавирус. 11 са положителни преподаватели и трима души от непедагогическия персонал.
По предложение на Областния кризисен щаб, след съгласуване с експертен съвет, педагогически съвет, там учениците в прогимназиалния етап ще преминат към обучение в онлайн среда.
Положителна проба е дал преподавател в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ – Кюстендил. В учебното заведение се извършва дезинфекция. В Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ – Кюстендил две паралелки се обучават дистанционно. В ПМГ – Кюстендил има само контактни лица. Група към една от детските градини в Кюстендил е под карантина поради това, че един от учителите е с положителна проба за коронавирус.

И училищата в Радомир са готови за преминаване към дистанционно обучение. На заседанието на Общински съвет – Радомир във вторник беше даден писмен отговор от кмета на община Радомир Пламен Алексиев на питане на общинския съветник Елена Първанова, касаещ въпроси, свързани с готовността за преминаване към електронно обучение на учениците. От отговора става ясно, че са налице технически средства и интернет за преминаване към дистанционно обучение. От общо 1121 ученици и 120 души педагогически персонал в училищата на територията на община Радомир само 19 ученици са без технически средства, 44-ма ученици са без интернет и 61 ученици са без технически средства и интернет. Броят на учителите без технически средства е 4-ма.

1 ученик е диагностициран с Ковид-19 и е на домашно лечение, а 1 учител е карантиниран, става ясно още от представения отговор.