Общински съветници и управляващи се скараха навръх празника на Бобов дол

От дясно наляво: Йорданка Гацева, Елза Величкова, Елеонора Христова и Константин Динев

Общински съветници и управляващи се скараха навръх празника на Бобов дол, по време на тържественото заседание на местния парламент. Конфронтацията започна при обсъждането на предложение за актуализация на тазгодишната инвестиционна програма в частта „Капиталови разходи“ на общината.

ОбС-Бобов дол

Съветникът от опозицията Юлиан Божанов (ГЕРБ) изрази мнение, че кметът на общината Елза Величкова не е изпълнила поети ангажименти, касаещи подобряване на инфраструктурата и благоустрояването. Божанов предложи преразпределяне на 51 616 лв., заложени в капиталовите разходи за основен ремонт и възстановяване проводимостта на отводнителна система на детска градина „Дружба”. Предложението бе 10 000 лв. да се пренасочат за изграждане на детска площадка между блоковете 37 и 38 и на беседка пред 43-ти блок в кв. „Миньор”. За останалите 41 616 лв. настоя да се дадат за ремонт на кметството в Мало село, което се руши. „Надявам се да си изпълните обещанието, което поехте за сградата в Мало село. Извинявам се, ако съм бил малко по-остър на празника”, заяви Юлиан Божанов, имайки предвид, че в началото на годината кметът на общината се ангажира да помогне за възстановяването на сградата.

„Говорила съм с моя екип за кметството в Мало село и залагаме ремонта в капиталови разходи на общината за следващата година, тъй като сградата е голяма и се нуждае от повече средства. Що се отнася до блоковете, доколкото разбрах, хората от двата блока не си говорили и едните не разрешавали на другите да ползват пейките. Там може да се направи това, което искате”, отговори Величкова.

Юлиан Божанов и Росица Борисова

„Искам само да попитам кмета, понеже Божанов предлага да  махнат основния ремонт и възстановяването проводимостта на отводнителна система на детска градина „Дружба”, за което са заложени 51 616 лв., това възможно ли е да отпадне”, намеси се председателката на ОбС Елеонора Христова от БСП.

След отрицателен отговор на кмета стана ясно, че въпросните 51 616 лв. са дадени за наложило се изграждане на подпорна стена и канавки, тъй като в проекта за ремонта на детската градина това не е било предвидено, а е трябвало „да се завърши цялостно детската градина”.

Валери Радлев

„Защо не ни питахте?! Можеше да се направи актуализация! Трябва да питате Общинския съвет, преди да решите да правите такива разходи”, репликира Юлиан Божанов.

Предложението на Божанов не бе прието от мнозинството, а споровете продължиха и след гласуването. Росица Борисова от ГЕРБ постави въпроса за актуализация на бюджета за 2020 г. „Вследствие на Ковид-а със сигурност има доста трансформации по перата, така че да не стане така, че да гласуваме актуализацията на бюджета за 2020 г. на 28 декември. Идеята е да не ни предлагате да гласуваме неща, които вече сте извършили. А по отношение на Мало село, много добре си спомням, че казахте – има ли възможност, веднага ще го направя. Ами аз виждам, че 86 000 лв. в тия капиталови разходи са пренасочени някъде. Не съм против нито една градинка, против нито едно нещо хубаво, което е направено, но не може в едно село, което е трето по големина, 1 лв. да не са даде! Не може! Това, което в момента се прави на центъра на Мало село, е благодарение на усилията на кметския наместник”, заяви Борисова.

Отговор даде зам.-кметът по финансовите въпроси Йорданка Гацева. „Актуализацията ще се внесе в края на годината, след като има разчет за разходите за местните дейности. По принцип актуализация се внася, когато има голям разрив между приходите и разходите, ако имаме пренасочване на разходи в по-големи пера. Засега това не се е наложило. До този момент се справяхме и с разходите, свързани с Ковид-19, затова тези планирани от началото на годината разходи ги използвахме рационално и до този момент не се налагаше актуализация. Във всеки един момент – в началото на ноември можем да подготвим за следващата сесия една актуализация. До 30 декември се харчи и където се наложи, ще направим актуализация, но най-рано можем да я внесем ноември месец”, каза Гацева.

Намеси се и кметският наместник на Мало село Сашко Александров. Той бе категоричен, че за извършваните в момента в селото ремонти общината му помага с осигуряване на материали.

„Не сме оставени на произвола на съдбата. Знаем, че средствата не достигат, но това, което съм поискал, ми е дадено”, подчерта Александров.

В следващия момент започна друг спор. Тона зададе Валери Радлев от БСП, който не е доволен, че адресът на регистрацията на Местната инициативна група (МИГ) „Разметаница” от общината е преместен в блок 18, което е нарушение на съществуваща наредба.

Юлияна КОЛЧАКОВА