Автомобилният състезател Диана Стоянова: При всеки удобен случай се движа пеша или с колело

Необходимо е страст и желание, за да има успехи

 

Наскоро в Благоевград се проведе планинско рали, за радост на любителите на високите скорости. Но кой се нагърби с организацията му? Отговорът в следващите редове. Диана Стоянова е на 34 години, завършила е Националната спортна академия с профил авто-мото състезател. Автомобилен състезател и организатор на Дамско рали „На високи токчета“. Ето какво сподели тя за читателите на в. „Вяра“

– Откога се занимавате с рали? Кой Ви запали?

– Израснала съм по състезателните отсечки на България, защото родителите ми са бивши автомобилни състезатели. Винаги съм мечтала да навърша 18 години, за да взема шофьорска книжка и да стартирам в професионалния автомобилен спорт. Семейството ми е плътно до мен и ме подкрепят във всяко едно решение, дори понякога да е рисковано.

– Ще разкажете ли нещо повече за екипа, с който работите?

– Щастлива съм, че екипът, с който работя професионално, са мои добри приятели. Момчетата, които се грижат за състезателния ми автомобил и логистиката за предстоящо рали, са хората, без които няма как да се справя. Успехите ни са общи, т.е. всеки има задачи, за които отговаря, и го прави с удоволствие. Може би в това се крие успехът – желание и страст към това, което правим.

 

Какви успехи сте постигнали през годините?

– Офисът ни е пълен с купи и награди, които може би надхвърлят 100; всяка една от тях ми е много скъп спомен, но най-съкровената победа е трофеят, който завоювахме с навигатора Иванела Иванова при мъжете през 2019 година в Балканския рали трофей в клас RC3.

Как финансирате своите начинания?

– Знаете, че всеки един спорт се крепи на спонсори и рекламодатели. За да бъде добре подготвен един професионален спортист, трябва изцяло да се отдаде на спорта си, а това в страната ни е почти невъзможно. При мен голям процент от финансиранията са от семейния бюджет, другата част са подкрепата на фирми, които изградиха доверие през годините към отбора ни и се гордеят с постиженията ни.

– За поредна година в Благоевград се организира състезание по автомобилизъм – разкажете нещо повече за него?

– Автомобилно състезание планинско изкачване „Благоевград“ се проведе на 24-25 октомври 2020-а и беше последен кръг от шампионата на България. Беше много напрегнато, защото се решиха няколко шампионски титли за сезон 2020 година. Това е събитие за професионални отбори и пилоти. Провежда се за 14-а година и е едно традиционно за нашия отбор „Диамо“ мероприятие, което страшно много обичаме. Тук е мястото да благодарим на всички наши партньори и община Благоевград, че застават до нас като организатор и съдействат във всеки един момент, за да протече състезанието безопасно. Екипът от хора, които работим по Планинско „Благоевград“, сме около 35 човека. Изключително трудна ни беше организацията през тази година, имайки предвид пандемията и икономическата криза в световен мащаб, но сме удовлетворени и с усмивка и хъс продължаваме към следващите ни планове.

 

– Вие сте сред организаторите и на рали за дами на високи токчета; ще се насладим ли в скоро време на това състезание?

– Започнахме работа за сезон 2021 година и ако всичко е нормално, март месец плануваме да направим първото за годината състезание за дами любители в Благоевград, в чест на Деня на жената – 8 март. Нашата цел е то да се разпространи в различни градове на България и да популяризираме автомобилния спорт с кампания под надслов „Шофираме с отговорност“.

– Вие сте участник в едно кратко филмче на Столична община, наред с известния телевизионен и радиоводещ Драго Симеонов; ще разкажете ли нещо повече за този проект?

– Този проект ми е страшно любим, защото има дълбок замисъл в него. Аз съм човек, който обича природата и чистотата на околната среда. Винаги, когато имам възможност, оставям автомобила си и се движа пеша или с колело. Не обичам задръстванията и идеята на видеото е да предизвикаме хората да оставят автомобилите си, за да облекчим пътната обстановка в по-натоварените градове, където можем да пътуваме с градския транспорт и придвижването ще става много по-бързо.

Георги АРГИРОВ