Туристите на Кюстендил покориха Вискяр планина и скалите Петлюка

Първата почивка и началото на маршрута от село Гургулят

Групата посети и пантеон във форма на пресечена четириъгълна пирамида

 

По вода започна поредното преживяване за туристите от ТД “Осогово” (Кюстендил). Дъждът и лошата прогноза обаче не отказаха групата от пътешествието им до Вискяр планина и скалите Петлюка.

Първата почивка за туристите и началото на маршрута бе от село Гургулят, където се насладиха на чудесните гледки от панорамната площадка над селото и началото на екопътека „Петлюка”, след което се отправиха по поречието на река Петлюк и стигнаха до място за отдих и детска площадка.

Лошата прогноза не отказа туристите.

“На места имаше доста мостчета, но невинаги пътеката минава на отсрещния бряг. Пред нас величествено се откри гледката от изправилите се три варовикови скали – Петлючки камик, Равни камик и Кривша, разположени на една линия. Дължината на скалното образувание е приблизително 500 м. Река Петлюк разделя това скално образувание на две почти равни части – от едната страна (източният гребен) е внушителният Петлючки камик, а от другата – по-ниските и полегати Равни камик и Кривша. Между трите скали реката е изградила едно тайнствено и живописно ждрело. В скалите има няколко пещери, в ниското има чешма с изворна вода, която според легенди се смята за лековита. Изкачвайки се нагоре по южната страна на скалата, достигнахме до пещерата Гълъбарника, на входа на която има залепени икони, осветени свещи и кибрит за палене. Гледките от Петлючки камик са невероятни и успяхме да се насладим на красива феерия от златни цветове и ръждивокафяво”, разказва Силвия Михова, секретар ТД „Осогово“

Пред Пантеона

Групата посети и Пантеона, имащ формата на пресечена четириъгълна пирамида, издигнат през 1985 г. по случай 100-годишнината от Сръбско-българската война в чест на офицерите, войниците и местните селяни, загинали във войната. Можете да сте сигурни, че не сте виждали друг подобен паметник. В центъра му се намира статуя на красива млада българка с престилка, символизираща Майка България, скърбяща за убитите защитници. Статуята е изработена от висококачествен камък – кварцит, подарен от Русия, добиван само на 3 места в света. Подобен на него има вграден единствено в мавзолея на Ленин, паметника за битката при Бородино, гробницата на Наполеон и Триумфалната арка в Париж.

“Влизайки в него, те обзема някаква магия. Чисто, тихо и спокойно. Но се появява и чувството на тъга. Няма как да не споменем за вандалските прояви отвън. Поради липса на средства за неговата охрана и поддържане той се руши и ограбва”, допълва още за преживяванията Силвия Михова.

За съжаление поради увеличаване броя на установени с Ковид поне за седмица пътешествията на кюстендилските туристи ще спрат, но споменът от това пътуване и посещението им в пещерата при село Гърбино, обитавана от свети Иван Рилски, с който отбелязаха празника на светеца, ще ги топли до следващия маршрут из България.