Празни улици и затворени заведения в Благоевград

Благоевградските улици са пусти в сряда вечер.

Над 160 заразени на територията на област Благоевград са отчели през последното денонощие от РЗИ – Благоевград. От тях в Благоевград са 71, а в Гоце Делчев 11, Сандански 15, а в Петрич 13. Според БНТ и вчера сутрин е имало опашки от чакащи за тестове от коронавирус пред РЗИ – Благоевград.

Снимки: Авторът

62-ма са учителите, които са под карантина в област Благоевград, а 702-ма са учениците. Съгласно заповедта на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов пък се затварят ресторанти, заведения за бързо хранене и питейни заведения, а в Благоевград работното им време е до 21,00 ч. Би ли се справил Благоевград с огромния брой заразени и затворени питейни заведения и училища? Репортер на в. „Вяра“ реши да провери спазва ли се заповедта на властите за затваряне на заведения след 21,00 ч.

Емил Стойков е пицар в благоевградско заведение.

Сряда вечер около 20,30 ч., центърът на Благоевград. Проверяваме заведение на главната улица. Няма никакви клиенти, а персоналът чака да затвори заведението. Емил Стойков е на 29 години, от Благоевград, работи като пицар. По думите му заведението е отворено отново от няколко седмици, след като е претърпяло основен ремонт. За тези три седмици няма достатъчно клиенти, откровен е Емил. И с огорчение добавя, че от 10-ина години Благоевград замира.

Посещаваме друго заведение. Посреща ни управителката. Росица Забунова е на 21 години, от Благоевград, студент в Пловдив, но е на дистанционно обучение. И това й позволява да работи. Заведението е с капацитет, който позволява да се съобразява с разпорежданията на здравните власти и въпреки това да има клиенти. Работят на 50% от капацитета си. Спазват всички необходими мерки – дезинфекция, маски, отстояние на клиенти. Управителката разказа, след като заведението отново отворило след мерките през пролетта, посещаемостта е слаба. За разлика от Емил тя смята, че в Благоевград все още има живот.

Георги АРГИРОВ