Книги на Станислав Казаков показват в Дупница

Светла Казакова
  • Внучката Светла Казакова: Помня чичо Славе като много ерудиран, рисуваше, пишеше, театърът му беше слабост

Изложба на книги от личната библиотека на покойния дупнишки артист, режисьор, художник, туристически деятел и общественик Станислав Казаков, подарени на НЧ “Зора 1858“ от неговата родственица Светла Казакова, бе открита в голямата зала на читалищната библиотека. По повод Деня на народните будители и празника на читалище “Зора 1858“ – 1 ноември, са показани част от книгите на Казаков – общо 122 тома, с които библиотеката разполага от около 10 години.

Част от библиотекарките

Оформен е и кът с фотографии на Казаков. „В поредица от публикации представяме личността и библиотеката на Станислав Димитров Казаков (29.06.1894 г. – 06.01.1979 г.). Той стои в центъра на литературно-музикалните, театралните и туристическите събития в град Дупница от началото до 50-те години на 20-и век. Това се дължи на многостранния му талант, будния ум, богатата душевност и вътрешната необходимост да работи в полза на общността. Сега откриваме изложба с част от книгите от личната библиотека на Станислав Казаков, който е един от будителите на Дупница”, каза главният библиотекар Валентина Алексиева. С цел предпазни мерки заради новия коронавирус и за да няма струпване на хора, на откриването присъстваха само библиотекарките, Светла Казакова, която е внучка на брата на Станислав Казаков – Христо Казаков, и бивша учителка в града, и журналисти.

„Станислав Казаков имаше богата библиотека от 400-500 книги с най-различна тематика. Беше изключително грижовен към тях, подвързваше ги, отнасяше се с респект. След смъртта на дъщеря му, която беше завършила Американския колеж в Ловеч, книгите останаха за нас и с братовчедките решихме да ги подарим на библиотеката. Книгите бяха най-голямото богатство на чичо Славе – ние така си го наричаме, и искахме то да се запази. Това наистина е голямо богатство, което иначе нямаше да се съхрани. Къщата, намираща се на ул. „Ив. Вазов” в центъра на града, вече е полусъборена и щяха да се съсипят и книгите”, каза Светла Казакова.

На въпроса с какво е запомнила именития си родственик, тя отговори: „Помня го с това, че беше много ерудиран, всестранно развит, художник – беше нарисувал големи портрети на майка му и на баща му – нашия прадядо, натюрморти. Той сам си правеше тапетите и аз съм му помагала с шаблони да рисува тапетите върху стените. Освен това и поезията му вървеше. Написал е спомени и книжката е тук, сега е показана. Когато ги намерих, видях, че това е много ценно”.

Кът от изложбата

Светла Казакова подчерта, че Станислав Казаков е участвал в Балканската и Първата световна война, та дори и във Втората световна война, за които също има записани спомени. „Братовчедката Любка Казакова, заедно с друг братовчед от нашия род – Иван Чавдаров, издаде книжката „Спомени”. Това е неговата автобиография. Там много подробно е описал живота си. Неговата слабост беше театърът. Той е създател на театъра в нашия град. Още като ученик е участвал в постановки, със своите декори, с лични средства, само и само да се стимулира интелигенцията в нашия град. Дупница започва да придобива светски вид след турското робство, защото нашият прадядо Димитър Казак (чийто син е Станислав Казаков, бел. авт.) е бил кмет на града. Така че Станислав Казаков произхожда от интелигентно семейство и всичките ни роднини са интелигентни хора. В спомените е написал за читалищната си дейност – за снабдяването на читалището с книги, за създаването на кръжоци, за просветна дейност и т.н. Другата му слабост е планината. Като ученици в гимназията са ходели на излети с учители като Никола Додов и др. из Рила планина и са се запленили от красотите на нашата Рила. Така се заражда идеята да участва в строителството на хижа „Скакавица” и той е един от основателите. Нещо повече – той определя мястото, където да бъде построена хижата, като поставя един бял камък”, разказа Светла Казакова. Изложбата може да бъде видяна до 10 ноември.

Юлияна КОЛЧАКОВА