Студенти от ЮЗУ помагат в Ковид отделенията в Благоевград

Снимката е илюстративна.

Полицаи протестираха за справедливо заплащане като служители на първа линия в борбата с коронавируса

Четирима студенти от Югозападния университет “Неофит Рилски” помагат в отделенията за лечение на пациенти с COVID-19, каза за БТА доц. д-р Росица Дойновска, която е заместник-декан на Факултета “Обществено здраве, здравни грижи и спорт” във висшето училище. Студентите са от специалностите “Медицинска сестра” и “Акушерка” и от месеци работят в Инфекциозно и във Вътрешно отделение на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград. Тези две отделения са определени за лечение на пациенти с коронавирус и от месеци са най-натоварените в лечебното заведение.
Красимира Иванова и Вероника Халилова са първите доброволци, отзовали се на призива за помощ в Инфекциозно отделение на благоевградската болница. Пред БТА и двете споделиха, че са взели решението да помагат в най-натовареното отделение, без да се колебаят.
Студентите са назначени на длъжност “болногледач”, тъй като все още не са завършили образованието си. Вероника е трети курс специалност “Акушерство”, а Красимира е последен курс специалност “Медицинска сестра”. Основното им задължение е да помагат на медицинските сестри.
Всички сме почти постоянно със защитните облекла, ние се обличаме заедно със сестрите, подаваме им каквото е необходимо, защото когато си при болен, вече не може да се влиза и излиза свободно от стаята, а с костюмите се работи по-трудно и трябва помощ, разказа Вероника.

За двете жени това е възможност да се докоснат до професията в реална среда, но и да се учат от опитни и добри сестри. Те са медицински сестри, които след една-две години няма да са тук, вече са в пенсионна възраст, а техните знания са трупани с десетилетия и ние имаме шанса да виждаме какво и как правят, разказа Красимира.
Инфекциозно отделение е школа по човечност, посочи Вероника. Пациентите постъпват много изплашени и в този момент имат нужда не само от лечение с медикаменти, но и от психопрофилактика, вдъхваме им сили, кураж, даваме им надежда, сподели тя. Пациентите усещат това и въпреки че влизат при тях, облечени в защитни облекла, започват да ги разпознават по гласа и по очите. Те знаят кой им говори, с всяка една от нас продължават разговора там, където е приключил на предишната смяна, разказа Красимира.
Ежедневието в отделението е изключително натоварено, особено в последните седмици, но екипът е сплотен и единствената мисъл и грижа е да се помогне на болните. Всеки тук работи много – от санитарите, които дезинфекцират всеки ъгъл на стаите, сестрите, които се обличат по няколко пъти на ден в защитните облекла, до докторите, които реагират при всяка промяна в състоянието на пациентите, разказаха доброволките. Влизането при пациент означава обличане на защитния гащеризон, слагане на две маски, а върху тях филтърна маска, два чифта ръкавици, шлем и калцуни, посочи Красимира. С това обаче се свиква бързо, защото има ентусиазъм, отдаденост от страна на екипа и близък контакт с хората, които в тези моменти са изплашени и уязвими, допълни тя.

В същото време полицаите от Благоевград излязоха на протест за достойно заплащане на труда им. Целият наличен състав на ОД МВР-Благоевград използва обедната почивка, за да изрази недоволството си под мотото “Заедно можем повече”. Искането им е за справедливо заплащане като служители на първа линия в борбата с COVID-19. На място бе и председателят на СФСМВР Валентин Попов. „Подкрепяме протеста на полицаите за по-добри условия на труд, системата на МВР се нуждае от реформи, за да станат всички полицаи, а не милиционери както сега“, каза протестърът Спас Митев пред Бгнес. „Надяваме се да се стигне до компромисно решение относно настояването ни за увеличение на заплатите на служителите в системата на МВР с 30%. Ще отидем на срещата с министъра на вътрешните работи, насрочена за 2 ноември, въпреки това засега не отменяме готовността ни и за националния протест, обявен за 8 ноември”, обяви Валентин Попов, председател на Синдикалната организация на служителите в МВР. Получено е писмо от министъра на финансите, който ги кани в понеделник да разискват исканията за увеличаване на заплатите на служителите на МВР, на което ще се отзоват. „Продължаваме да смятаме, че ще се стигне до компромисно решение. Надяваме се да се стигне“, допълни Попов. „Държим да бъдем присъединени към тези 36 администрации, които са натоварени пряко с последствията от COVID-19. 10% увеличение за останалата администрация, както беше дефинирано, и 30% на останалите административни процедури е подигравка“, категоричен бе председателят на синдикалната полицейска организация.