Ад! Трета авария пресуши Боровец, туристи напускат хотелите, зловоние обви курорта

Никола Нитов

 

Водният шеф Н. Нитов: Няма да се пенсионирам, няма освободени служители в Самоков, резервоарите са пълни на 100%

 

Възмутени туристи масово напуснаха хотели в Боровец, след като аварии ги оставиха без вода по време на почивката им в най-стария курорт в България.

„Община Самоков непрекъснато се хвали, че Боровец е на над 100 години, а се оказва, че инфраструктурата гърми като бушон”, коментираха възмутени туристи. Хотелиерите също са в потрес – трябва да плащат  неустойки на туристите. Преди дни „Вяра” първи писа за тежката ВиК авария, която остави пълния с туристи зимен курорт Боровец без вода. Оказа се, че проблемите по водопровода са се наслагвали от дни от яз. „Бели Искър“. В продължение на 24 часа аварийните екипи се сблъскваха с нови и нови пробиви. Из Боровец се понесе лоша миризма, хотелите даваха минерална вода, бяха изпратени водоноски, а магазините отбелязаха рекорд по продажба на бутилирана вода. В. „Вяра“ е единствената медия в Самоков, която публикува актуална информация за проблемите във ВиК сферата, десетки пъти сме писали за плачевното   състояние на водохващането „Висока зона“.

Венцислав Тодоров

Според бивши служители, ако състоянието му беше годно за експлоатация и  шефът на ВиК – София-област Никола Нитов познаваше водопроводната мрежа, можеше да реагират и ползват речното водохващане, в непосредствена близост до резервоари „Висока зона“ и „Речно водохващане“ при двореца „Царска Бистрица“ .

Владимир Георгиев

„Състоянието на висока зона не е поддържано, обрасло е с дървета, храсти, изключително лошо е състоянието на бетонната конструкция, дъното е покрито с метри утайки. Ако някой се беше сетил, проблемът можеше да се реши бързо чрез ползване на речното водохващане. Атмосферните условия позволяваха това. За да не се допускат такива критични ситуации, е необходима превантивна работа”, заявиха запознати с водните проблеми на Самоков. Припомняме, че навръх посрещането на 2017-а курортът също остана без вода. Тогава пак безотговорно бяха оставени открити спирателни кранове и водопроводни тръби, които бяха обледенени, замръзнаха и се спукаха.  „Принципно крановете трябва да бъдат зарити под земята на един метър. Защо към днешна дата все още са въздушни?“, питат чрез  в. “Вяра“ бивши служители на ВиК.

Около неприятната суматоха имаше и английски хумор, според който като няма вода, може да се пие бира, посъветва английски турист. „Защо нито кметът Георгиев, нито заместниците му, нито някой от компетентните институции не се извини за ситуацията”, питат самоковци. В редакцията на в. “Вяра“ бяха получени въпроси от граждани, които публикуваме:

  1. Вярно ли е, че шефът на ВиК – София-област Никола Нитов до края на месец февруари излиза в пенсия?

  2. Вярно ли е, че Нитов ще получи 80 хил.лв. за прослужено време във ВиК – София-област?

  3. Какви точно са причините за аварията в к.к. Боровец?

  4. Защо се разчита само на главен водопровод за захранването на курорта Боровец?

  5. Защо резервоарите за питейна вода, намиращи се във високата зона Боровец – Мусаленската пътека, двата резервоара до бившето поделение на изхода за Боровец, както и резервоарът срещу Бельова черква и речните водохващания в селата не са почиствани от няколко години?

  6. Полагат ли дежурства служители на ВиК на вододайните зони, наблюдават ли ги през активния зимен сезон и познават ли мрежата на ВиК, конкретно Боровец?

  7. Защо през летния сезон, когато се подновяваше новата водопроводна мрежа в курорта, нито един служител от ВиК- Самоков не присъстваше на място? Подменяха се тръби в курорта, където никога не е имало аварии – дали не е с цел след някоя година около Яйцето да се продават имоти? Преди години старите служители си спомнят, че непрекъснато са обхождали вододайните зони, а днес служителите реагират само при сигнал за авария.

  8. Не е ли крайно време Нитов да вземе отношение по кадровата политика, организацията на работа и степените на отговорност?

  9. Дали просто Нитов не си чака пенсионирането до края на месец февруари и затова не се трогва от проблемите на ВиК мрежата като цяло в Софийска област?

  10. Защо бяха освободени от длъжност лицензирани кадри, които познаваха добре мрежата, без да се подготвят и обучат нови кадри? Вярно ли е, че служителите във ВиК са със средно образование? Имат ли техническо образование за системата на ВиК?

  11. Защо Никола Нитов не изпрати екип да подготвят кадастър на водопроводната мрежа в Боровец в реалната ситуация, а не да представя нереални схеми, за да може да се преосмислят и предстоящите дейности по подмяна на водопроводната мрежа?

Потърсихме за коментар шефа на ВиК – София-област Никола Нитов, ето какво сподели той: “За съжаление преди 3-4 часа аварията отново се появи. Работи се по отстраняването на аварията, но кога ще се отстрани, не мога да кажа. Новата авария  няма да затрудни водоподаването в курорта Боровец, защото ние сме пренасочили речните водохващания за курорта. Резервоарите са пълни на 100% и непрекъснато поддържат това ниво. Ние не разчитаме само и единствено при такива ситуации на централния водопровод”, сподели Нитов. На въпроса полагат ли дежурства служителите на вододайните зони, Нитов отговори: “Разбира се, че се полагат денонощни дежурства от нашите служители. Няма освободени служители във ВиК-Самоков. Аз за първи път чувам, че има освободени кадри в Самоков. Не е необходимо служителите да имат техническо образование, за да работят. Има специална наредба, която регламентира с какво образование могат да работят във ВиК. Няма да излизам в пенсионна възраст, не знам кой разпространява такива слухове, още не съм навършил възрастта за пенсиониране“, сподели пред „Вяра“ Никола Нитов.