Анета Дръгушану стана носител на наградата на Майстора за 2018 г. в Кюстендил, статуетката й връчи кметът Паунов, получи и 7000 лв.

Анета Дръгушану

Зам. областният управител д-р Матей Попниколов, художниците Свилен Блажев, Владимир Шунев, бившите директори на галерията Илона Захариева и Михаил Калдъръмов… апродираха художничката

 

Анета Дръгушану е носител на Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора”. Това стана на официална церемония в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора”, като името на наградената художничка обяви председателят на СБХ Любен Генов, а статуетката връчи лично кметът на общината Петър Паунов.

Стотици присъстваха на церемонията, сред тях бяха кметът Петър Паунов и заместник областният д-р Матей Попниколов

Директорът на галерията Валентин Господинов пък й дари паричната награда от 7000 лв. Стотици кюстендилци и гости, между които и много художници от града и цялата страна, се поклониха пред големия художник за 136-годишнината от рождението му в галерията, носеща неговото име.

Председателят на СБХ Любен Генов поздравява Анета Дръгушану

Сред тях бяха кметът на Кюстендил Петър Паунов, заместник областният управител д-р Матей Попниколов, художниците Свилен Блажев, Владимир Шунев, Здравко Анев, бившите директори на галерията Илона Захариева и Михаил Калдъръмов, директорът на Градската галерия в Перник Елена Темелкова, Валентин Топалов, Сашо Евтимов и Богомил Благоев, десетки творци от София…

Николай Майсторов и Станислав Памукчиев

Церемонията започна с прекрасните изпълнения на момичетата от формация „Фолкарт“ при НЧ „Братство“ в Кюстендил с ръководител Адела Харалампиева. Водещата – поетесата Светла Радкова, прочете словото на директора на галерията Валентин Господинов. „За шести път се събираме в галерията, носеща името на патриарха на българската живопис Владимир Димитров-Майстора.

Момичетата от формация „Фолкарт“ при НЧ „Братство“ в Кюстендил

Град с изключителни дарования в изобразителното изкуство, музиката и поезията. Припомням, че началото на галерията се поставя с подарените от него 50 платна. Днес тя е галерия и институция и както често се изразяват – „Тук е домът на Майстора“. Дом, в който се съхраняват над 1350 рисунки платна, тушове, акварели, излезли изпод ръката му. В това пространство са вложени хиляди часове експертен труд изследвания, отдаденост, посветени на личността му. Вярвам, той знае. Творбите му са на най-подходящото място и с духа си помагат за развитие и престижа на галерията. Няма автор, който да е отказал да направи изложба редом с картините на Майстора. Няма автор, който да не иска да присъства в колекцията на неговия дом. Благодаря ви, Мъдрецо и Поклон“, се казваше в словото на Господинов. Преди обявяването на тазгодишния носител на наградата по традиция бе открита изложба на миналогодишния неин носител – проф. Николай Майсторов. Изложбата под мотото „100 икони по 100 сонета”, експонирани в зала „Стоян Венев”, откри проф. Станислав Памукчиев. „Това е единствената изложба, на която всички, които се видят, се поздравяват с „честит празник“. Никъде другаде не съм го виждал“, посочи проф. Памукчиев и направи един кратък анализ на изложените творби на колегата си. Изложбата включва 74 творби и по същия начин е била разположена в галерия „Райко Алексиев“ в София, с която той печели и голямата награда. Анета Дръгушану е избрана сред седем, а след това сведени до пет номинации (Анета Дръгушану, Валентин Дончевски, Динко Стоев, Владимир Савинов и Николай Караджов). Журито бе с председател Любен Генов и 12 членове – изтъкнати художници и по един представител на Министерството на културата, на СБХ и на община Кюстендил (Николай Янакиев). Художничката бе наградена със статуетка, изработена от скулптора Кирил Матеев, 5000 лева от община Кюстендил и 2000 от Министерството на културата. “За мен е огромна чест и удоволствие да получа тази награда, и то именно в едноименната галерия на Майстора. Той е любимият ми творец. И аз като него също съм живяла на село, ходила съм и съм рисувала по полето. Имам голяма слабост, респект и уважение към този творец. И при изложбата си догодина ще наблегна именно на мои творби, в които има сходство с него”, каза Анета Дръгушану, която е видинска снаха. Анета Дръгушану завършва Художествената академия „Николае Григореску” в Букурещ през 1963 г. Неин професор е известният художник Корнелиу Баба. Дръгушану близо 50 години живее и работи в България. Организирала е редица самостоятелни изложби в България, Румъния, бивша Югославия, Сирия, както и участия в колективни експозиции. Носител е на орден “Кирил и Методий” – втора степен, отличието “Златен век” на Министерството на културата, награди от Съюза на българските художници. През 2017 г. подрежда ретроспективна изложба в София, посветена на нейната 80-годишнина. По признание на художници, присъствали на церемонията, изборът на комисията е точен и Дръгушану действително заслужава наградата.