Анна Попова: Пороите пропукаха стена във водния комплекс, цялата вода на Самораново се стече в езерото

Анна Попова и огнеборец №1 Атанас Атанасов оглеждат щетите

Пораженията в Дупнишко са минимални, общината се ангажира да възстанови щетите, заяви зам.-кметът Милев

 

Собственичката на воден комплекс край дупнишкото село Самораново Анна Попова се ожали на кмета Чимев от пропукана стена на езерото.

Анна Попова
Щети на езерото в Самораново

Попова твърди в жалбата си, че причина за пропукването на защитната стена и нанесените сериозни материални щети са причинени от проливните дъждове. „В момента съм финансово затруднена, няма да мога да се справя сама със спешния ремонт на стената, а проблемът е сериозен”, пише в жалбата си Анна. Тя е дъщеря на починалите строителни предприемачи Мишо Попов и Петя Райнова.

Крум Милев по време на проверката

На място се отзова и шефът на пожарната Атанас Атанасов, който огледа щетите от пороите. Според Анна водата от цяло Самораново се е изляла в езерото. Тя настоява специалисти от отдел „Строителство” на общината да посетят езерото и да направят предписание за укрепване на стената.

Комисията направи огледа.

„По време на стихията видяхме голямата вода към езерото, но беше невъзможно да бъде отклонена”, заяви Атанасов. Попова допълни, че и цялата вода от затворническото общежитие се е изляла в езерото, което допреди дни беше празно.

Съседите по имот на Анна Попова, които имат оранжерии и са малки земеделски производители, загубиха от бедствието асфалтовия път, водещ към имотите им.

Същевременно комисията, която бе назначена от кмета инж. Методи Чимев да огледа щетите, нанесени от дъждовете в уикенда, започна обиколка из община Дупница. Направени са проверки на двете заявления, подадени вчера, както и на 6 телефонни сигнала. Комисията начело със зам.-кмета Крум Милев посети и ул. “Васил Разсолков” в Горна махала, където в петък през нощта придошлата река бе отнесла част от двора и подпорната стена, а живеещите бяха евакуирани за 24 часа. В Самораново бе направена проверка на сигналите, подадени от кметицата Райна Александрова. “Пораженията не са огромни, дори бих казал минимални. Разходът няма да бъде много голям и от община Дупница се ангажираме да възстановим щетите. В района под бившата Лимонадена искат една малка стеничка да бъде изградена, защото коритото излиза. Описали сме всичко досега. В интерес на истината фактът, че от 3 години редовно се почистват речните корита, спести много неприятности на живеещите в обсега на реките”, коментира Милев.
Припомняме, че гражданите, в чиито имоти има щети, нанесени от дъжда, могат да подават заявления в община Дупница до 13 декември. Комисия ще направи оглед и ще прецени необходимите средства за възстановяването.