Апокалипсис в САЩ! Стихията Ирма остави невиждани опустошения – десетки потопени градове, 5 милиона без дом и стотици ранени  

Вода залива градовете във Флорида.

Повече от 5,8 млн. домове останаха без електричество, част от Маями е под вода

 

Ураганът Ирма удари силно бреговете на южния американски щат Флорида, макар и отслабнал до първа категория.

Най-напред Ирма удари полуострова като ураган от 4-та категория, но до вчера отслабна постепенно до 1-ва категория и придружаващите го ветрове бяха със средна скорост до 120 км в час, съобщи Националният център за ураганите в САЩ.

Окото на стихията се намира на около 40 км североизточно от Тампа и се придвижва на север-североизток.

Бурните ветрове на Ирма повалиха строителни кранове и изтръгнаха покриви на постройки.

Повече от 5,8 млн. домове останаха без електричество (допреди това се съобщаваше за 3,4 млн.), част от Маями е под вода.

Повечето от останалите без електричество абонати са във Флорида, но и в Джорджия има около 90 хиляди и броят им се очаква да расте с придвижването на урагана на север.

В много от засегнатите райони възстановяването на тока ще отнеме седмици, предупредиха властите, които успокоиха населението, че двете атомни централи в щата са в безопасност.

Поне четири са жертвите, свързани със стихията. Досега по пътя си ураганът причини смъртта на поне 28 души.

В Лейкланд, Флорида, семейство с малки деца е било спасено от кола, залята от вода при преминаването на Ирма през района.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че независимо от всичко положението ще се стабилизира, но Ирма ще струва много пари, но за момента на дневен ред са животите на милионите хора, засегнати от урагана. Държавният глава веднага изпрати федернална помощ във Флорида, както и на останалите държави, които преди това пострадаха тежко, пише “Дейли Мейл”.

Федералната помощ включва временни жилища, ремонт, нискотарифни заеми за загубени и разрушени имоти, както и други социални програми, които да помогнат на бизнеса да се възстанови.

Междувременно камерите заснеха как строителен кран рухна в Маями в резултат на силните ветрове, връхлетели американския щат Флорида. Този тип съоръжения са пригодени да издържат на вятър със скорост до 230 км/ч.