Служителите на водното дружество запретнаха ръкави, млади дръвчета издигат вече гордо снаги край пречиствателните станции в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Сатовча

60 фиданки липа, червен дъб, китайски мехурник, каталпа пускат вече корени при пречиствателните станции за питейна вода и отпадъчни води в Благоевградско по повод 60-годишния юбилей на ВиК – Благоевград. Инициативата за озеленяване и облагородяване ареала на пречиствателните станции в Благоевград, Разлог, Гоце Делчев, Сатовча е на управителя на ВиК инж. Росица Димитрова по повод юбилейната годишнина на ВиК. Тя засади дъб, символ на вечността, край пречиствателната станция за питейни води край село Дъбрава. Край дървото на инж. Димитрова се подредиха фиданки от различни декоративни видове, които скоро ще оформят красив парк край станцията.

Всички служители на ВиК – Благоевград запретнаха ръкави и се включиха активно в зелената инициатива за 60-годишния юбилей. Експертите от всички отдели засадиха дръвче.

15 млади дръвчета бяха засадени при пречиствателната станция за отпадъчни води край Благоевград. Дървесната композиция от липа, китайски мехурник, червен дъб и каталпа се оформи на площадката, която се пази за втори биобасейн, какъвто ще е необходим, когато населението на Благоевград стане повече от 100 000. Там дърветата засадиха главният еколог и главният счетоводител.

5 млади липи ще допълнят зелената система при централен склад на ВиК, където ще е мястото и на музея на водоснабдителното дружество, който се реди за юбилейната 60-а годишнина. Другите 30 фиданки бяха разположени край пречиствателните станции на ВиК в района на Разлог, Гоце Делчев, Сатовча, Кочан. Всяко дръвче си има стопани – отдел специалисти от дружеството. Всяко дърво ще бъде белязано и надписано впоследствие кой го стопанисва.

Залесителната акция е част от поредицата инициативи в юбилейната за ВиК 2017 година. Общо 60 дървета за 60-годишния юбилей. „Инициативите, които сме предвидили за цялата година, са в синхрон с основното мото в ежедневната ни работа – „С отношение към всяка капка“. Съобразени са с дейността на дружеството и информираността и съзнанието, които трябва да има всеки – че всеки от нас има отговорност към всяка капка вода“, каза управителят на дружеството инж. Росица Димитрова.