С проекти по европейски програми и намаляване на безработицата Ихтиман се съживява, заяви в интервю кметът Калоян Илиев. Ето какво каза още той:

 • Г-н Илиев, вие сте кмет на община Ихтиман от 2011 г. Какво бихте откроили като най-характерно за нея?
  Община Ихтиман е от малък тип, 18 хиляди близо е населението на общината. Хубавото е, че все пак се намираме много близко до София и местните хора се препитават с работа в София и околностите й. Иначе общината като цяло за нас е доста хубаво място. Има място и за туризъм, има място и за отдих, има място и за инвестиции. Така че едно приятно място е.
  С какви проблеми Ви се налага да се справяте като кмет?
  Проблемите са много. От началото, 2011 г., когато постъпих, безработицата беше единият проблем, с който трябваше да се справим. Заварихме безработица от близо 33-34 %, което за община като нашата е много сериозен проблем. В момента безработицата е под 20%, даже имаше и период, в който паднахме и под 15. Иначе другите са ежедневните проблеми на населението. Много са.
  На каква финансова помощ разчита общината, кандидатствате ли по европейски проекти например?
  Изцяло се бяхме насочили към европейските програми, защото нашият бюджет е малък, ако разчитаме изцяло на бюджета да направим нещо, просто няма как да се случат нещата. Ние сме община от селските райони, кандидатствахме и имаме доста спечелени и реализирани проекти по Програмата за развитие на селските райони към Държавен фонд „Земеделие“. За четири години средно мандат успяхме да реализираме пет проекта по тази програма. Имаме два проекта, реализирани към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, по Фонд „Козлодуй“, по Програмата за развитие на човешките ресурси. Доста проекти имаме реализирани за предния мандат по оперативните програми, което успя да съживи града малко. Защото реално тези инвестиции, които ги направихме, просто нямаше как да ги направим с общинския бюджет. Фокус