Офисът на главния прокурор на американския щат Юта призова съда да отклони иск на мъж, който незнайно защо е решил, че спътникът му в живота може да бъде не жена, не мъж, не някакво животно, а точно любимият му лаптоп.

„Бракът с преносим компютър или няколко партньори не са права, защитени от конституцията“, пише помощник-главният прокурор на щата Дейвид Уолф в специално писмо да съда и допълва: „Освен това, дори да не бе така, ако компютърът му не е достигнал 15-годишна възраст, по законите на Юта той е прекалено млад за сключване на брак“, пише “Монитор”.

Бившият адвокат Крис Севиър води дела с губернатора на щата Юта Гери Хърбърт, главния прокурор Шон Райъс и окръжния секретар Брайън Томпсън. Мистър Севиър иска да бъдат узаконени браковете с компютри и полигамията, като се позовава на това, че преди това в щата са били разрешени еднополови бракове.

Странният ищец не за първи път занимава съдилищата с подобни искове. Както се оказва Севиър вече е загубил няколко аналогични дела в други щати и се е обръщал към съдия в Солт Лейк Сити с искане да бъдат забранени браковете на лица от един и същи пол. Освен това мистър Севиър, който очевидно си търси всякакви поводи да разведри сивото си ежедневие пред компютъра, е обвинявал концерна Apple за това, че заради него се е пристрастил към порнографията и е изисквал да бъде приет закон, според който производителите на компютри и мобилни устройства да бъдат задължени да блокират достъпа до сайтове със сексуално съдържание.

В началото на май жена от Сан Диего, Калифорния заяви, че е сключила брак с железопътна гара Санта Фе. Била влюбена в съоръжението от дете и се оженила за нея преди година, като при това дори си сменила името и станала Керъл Санта Фе.

Очевидно пристъпите на влечение към предмети са явление, свързано с наближаването на лятото, защото преди близо година жител на Калифорния пък сключи брак със собствения си айфон. Като при това дори мина под венчилото в Лас Вегас, където не подбират младоженците, а просто извършват бракосъчетанието – подобни съюзи нямат юридическа сила.

Хората, които изпитват влечение към неодушевени предмети са известни като обектофили. Най-известният такъв случай е швeдката Ейя-Рита Еклоф Берлинер Мауер от 1979 г., която се е смятала за съпруга на Берлинската стена. През 2007 г. пък американката Ерика ЛаБри се прочу като „сключи брак“ с Айфеловата кула.