• Д-р Павлов, съпругата му д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова са с подписка
  • След операция от киста малкият пациент изпада в клинично тежко състояние, но около час анестезиологът д-р Филипова не прилага „дантролен натрий»

СЗ «Антикорупция“ при Софийската градска прокуратура внесе в Софийския градски съд обвинителен акт срещу д-р Валентин Павлов, депутат от бившия парламент от Реформаторския блок, съпругата му д-р Венета Павлова и д-р Й. Филипова за причинена от тях смърт на пациент по непредпазливост. Обвинени са за престъпление по чл. 123 от НК, съобщават от държавното обвинение.

В хода на разследването е установено, че на 14 юни 2016 г. А.И. постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Центърът е с управител д-р Павлова, която е съсобственик с д-р Валентин Павлов.

Д-р Павлов осъществява оперативната интервенция в качеството си на стоматолог със специалност „Орална хирургия“ под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия. По-конкретно – клиниката не разполага с логистична и материална обезпеченост за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Д-р Павлов е знаел за това като съсобственик и бивш управител на клиниката. Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии; не са били спазени и изискванията за предоставяне на „информирано съгласие“ – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за „рутинна интервенция“, като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

На 14 юни 2016 г. към 14 ч. А.И. е поставен под обща ендотрахиална анестезия. Д-р Павлов оперирал кистата, но към 15,10 ч. състоянието на детето рязко се влошило – вдигнало температура 39,5 С, получило тахикардия – 152 уд./мин., затруднено дишане и повишено отделяне на въглероден диоксид – признаци, които отговарят на състоянието „Малиигнена хипертермия“. От заключението на съдебномедицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешно в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100% смъртност.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо. След като А.И. изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага „дантролен натрий“, който не бил наличен в клиниката въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетикът да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано именно при деца. След като състоянието на детето не се подобрява, д-р Павлов се обажда на „линейка“, която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в „Пирогов“ и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така А.И. не е бил придружен до „Пирогов“ с необходимата за това апаратура за мониториране. Детето е откарано в „Пирогов“ в 16 ч. в състояние на cardiac arrest, а в 17,05 ч. е констатирана смъртта му. За престъплението по чл. 123, ал.1 от НК законът предвижда наказание от една до шест години лишаване от свобода, като съдът може да постанови и наказание „лишаване от право да упражняват медицинска професия“ за определен срок.

Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Предстои насрочване на делото от съда.

Д-р Валентин Павлов за пореден път потвърди, че е от интерес на всички това дело да приключи и истината да излезе наяве. Не бива непрекъснато да се „претопля” тази трагедия, категоричен е докторът.