Министърът на туризма Николина Ангелкова коментира, че 90 на сто от услугата в сектора се формира от обслужващия персонал.

 

Няма как да бъдем слугинаж или чуждопоклонници на чуждестранни граждани, независимо за какво идват те в нашата страна, заяви министър Ангелкова.Всеки, който посещава България, е длъжен да се съобразява с традициите, културата и най-вече със законите в нашата страна. На първо място е законността. Така че всеки, който е посетил нашата страна – било то турист, било бизнесмен или по някакъв друг повод, веднъж стъпил в България, трябва да спазва нашето законодателство и оттам, когато наруши закона, трябва да бъде съден както всеки друг гражданин, каза министърът по повод шокиращото нападение на шведски турист над камериерка в курорта Слънчев бряг и последвали реакции.

Бившият вече шеф на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин призова, след като стана известно за случая, около него да не се шуми и да не се преекспонира, за да не секнат посещенията на туристи от скандинавската страна. След предизвикалото скандал изказване на Рагин министърът посочи, че е морално и редно той да се оттегли. Рагин подаде оставка в четвъртък.

“Човек, който формира мнението в сектора, какъвто е Благой Рагин като председател на БХРА, е длъжен да се държи на положение и най-малко от него следва да се очакват подобни изказвания, защото на първо място това е защитата на българските граждани, които работят в сектор туризъм”, аргументира Ангелкова призива си за оставката на Рагин.

“90 на сто от услугата в сектора се формира от тези хора, които работят като камериери, сервитьори, готвачи, пикола, бармани, рецепционисти. Това са хората, които ние като стъпим в един хотел, първо виждаме тях, те ни посрещат. Затова и не само затова е важно ние да защитаваме техния интерес и да може да ги насърчаваме да работят в сектора”, каза министърът. Тя припомни, че има проблем с кадрите в туризма, който по думите й е огромен. “Ами представете си, шефът на хотелиерите казва един вид “Ами, дайте да сведем глава, защото туристи”. Ами като не дойдат тези, ще дойдат други”, каза Ангелкова.

Хората отиват на места, където има спокойствие, където справедливостта е гарантирана, където законите се спазват, защото са сигурни, че не дай си боже, ако нещо подобно се случи, може да се случи на тях, тогава и техните права ще бъдат гарантирани и спазени, защото се действа принципно, напомни Ангелкова.

Няма данни за отказали се да посетят страната ни шведски туристи, каза още министърът. Миналата година страната ни е посетена от 38 000 шведи. Тази година от януари до април туристите от скандинавската страна са около 4200.

Ангелкова напомни, че миналата година страната ни е била поставена на първо място от “Нешънъл джиографик Русия” като дестинация за семеен туризъм. По нашето Черноморие могат да се предлагат най-различни видове туризъм, като може би Слънчев бряг е единственият курорт, който е по-известен като дестинация за забавление, отбеляза министърът.