Мажоритарният вот мина на първо четене в правната комисия. По предложение на ГЕРБ беше прието изборът на депутатите да става на база техните “лични качества”. “За” гласуваха 12 от членовете на комисията от управляващата партия, ДПС и “Воля”. Против предложението останаха БСП и “Обединени патриоти”.

Проектът на ГЕРБ беше представен от Данаил Кирилов. Той коментира, че ГЕРБ се съобразява с волята на гражданите, които считат, че изборната система трябва да се промени. Предвижда се разделянето на 240 едномандатни избирателни района, гласуване на два тура. За районирането обаче парламентът ще разчита на президентството, за да се избегнат спекулации.

Още в началото коалиционните партньори на ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят мажоритарния избор на депутати.

“Това не е манджа от стола, че да експериментираме”, реагира председателят на ПГ “Обединени патриоти” Волен Сидеров. Той поиска ГЕРБ да отложат законопроекта и да свикат дискусия с експерти по изборно право.

Явор Нотев пък заподозря, че партийният интерес е в основата на подкрепата за мажоритарния вот. Той коментира, че това ще осигури представителство на малко партии. Припомни, че така ще се стигне до ситуацията от едно време, когато в Конституцията е била записано, че “една партия има управляваща и определяща роля”. “Това ли трябва да си причиним след толкова години?”, запита риторично Нотев.

Яростни противници на законопроекта на ГЕРБ са и от БСП. Социалистите нападнаха управляващата партия, че се възползва от мажоритарния вот. От БСП настояват част от депутатите да се избират мажоритарно, а останалата – пропорционално.

“Станахме свидетели на една нова коалиция. Единствено партийните интереси ли наложиха промяната на нагласата на ДПС към този законопроект”, коментира Филип Попов.

Зам.-председателят на парламента Валери Жаблянов заяви на свой ред: “Мотивите на ГЕРБ са нескопосани – да се въведе мажоритарна система, защото е разбираема”.