В пицарията

 

  • Учителката Мария Петрова: Двама вече са наети
  • Бъдещият абитуриент Станислав Михайлов: Като навърша 18 г., ще отида, Михаела Кючукова: Правя много вкусни пици
Мария Петрова
С Михайлов и Михаела Кючукова в средата

Ученици от Професионалната гимназия по хранително-вкусови и химични технологии (ПГХВХТ) в Дупница получиха висока оценка по време на практика в реална работна среда в Гърция. Докато практикуват в 5-звезден хотел на Халкидики – Атон, 20 ученици от учебното заведение получиха предложения за работа от гръцки ресторантьори и хотелиери. Част от практикуващите дори са започнали работа, а другите ще имат тази възможност след навършването на пълнолетие.

„Учениците бяха поканени, когато навършат 18 г., да се възползват от работа в хотела, в който работеха, както и в други заведения в Гърция. Бизнесът се интересуваше от нашите ученици като работна ръка.

Учениците практикуваха във всички звена на хотела
Учениците са доволни от практиката си зад граница

Представители на бизнеса в околността разговаряха с нашите ментори, от които учениците бяха високо оценени. Разговаряха и с наши ученици евентуално да им предложат работа. Двама се възползваха от предложението. Те са навършили 18 г., завършиха и в момента са в Гърция, работят. Другите ще изчакат да навършат пълнолетие”, каза Мария Петрова – старши учител в училището, която е била сред ръководителите на учениците в южната ни съседка.

В практическото обучение, проведено от 1 до 14 май, са се включили 90 ученици от 3 професионални училища с профил „Туризъм” в Дупница, Сапарева баня и Велинград. 27 души от групата са в 10., 11. и 12. клас на ПГХВХТ-Дупница.

„Всички ученици минаха през всички възможни звена в хотела – рецепция, регистратура, сервитьорство, кухня, хаускипинг, спа център, басейн, бар. Последните дни останаха там, където се чувстваха най-добре и показаха най-големи възможности, за да могат да се покажат и да получат предложения”, уточни Петрова. Досега бъдещите готвачи, сервитьори, бармани не са работили напълно самостоятелно. Обучавали са се в заведения в Дупница, с които си партнира училището. В Гърция за първи път са били част от персонала и са работили по 5-6 часа, колкото е работното време на стажант. Всичко това бе подчертано от ръководители на възпитаниците на гимназията във връзка с приключването на практиката. Успехите бяха оповестени пред началника на инспектората на МОН в Кюстендил Радостина Новакова, зам.-кмета Красимир Георгиев, експерта по образование в общината Тодор Петков, ръководството на учебното заведение, директори на други дупнишки средни училища в ресторанта на ГУМ в града.

„Подобряването на уменията и компетенцията на младите хора, които искат да се развиват в сектора, ни е важен приоритет. Идеята е тези млади хора пред завършване, пред излизане на пазара на труда или продължаване на своето обучение да отидат в друга, чужда среда, по-различна, мултикултурна среда, да се сблъскат с едни съвсем реални работни, а и социални и личностни преживявания и да се обогатят в професионален и в личен план. Тази нициатива ни е присърце и ще продължаваме да я развиваме”, подчертаха от Асоциацията за развитие на младежки инициативи. Асоциацията е сред организаторите на практиката.

Учениците също са изключително доволни от пребиваването си в Гърция.

„Научих много нови неща за начина на обслужване. Чувствам се обогатен от практиката. Показах какво мога. Радвам се, че ме одобриха, предложиха ми да отида там, имам желание, но просто ми пречат годините”, сподели единайсетокласникът Станислав Михайлов, практикувал предимно като сервитьор.

„Като цяло беше много хубаво. Бях главно в сладкарския сектор на кухнята и приготвяхме сладкарски изделия. Най-много ме харесаха в пицарията. Там установих, че съм толкова добра в месенето. Открих, че мога да правя тестени изделия и най-вече пици”, похвали се Михаела Кючукова от 10-и клас. Тя също е поканена да работи в Гърция.

Стана ясно още, че учениците са имали възможността да посетят и гръцко учебно заведение в сферата на туризма в Солун, както и да разгледат града и района.