Парламентът отхвърли на първо четене въвеждането на мажоритарната система. Предложението за промяна в Изборния кодекс беше направено от парламентарната група на ГЕРБ, след като около 2,5 млн. души подкрепиха такъв въпрос в референдум, организиран по настояване на “Шоуто на Слави” паралелно с президентските избори.
Изменението в изборния закон предвиждаше въвеждане на мажоритарна система в два тура и разделяне на страната на 240 едномандатни района. Според проекта обаче прерайонирането на страната трябва да бъде извършено от президента.

В пленарната зала гласуваха 220 народни представители, “за” бяха 98 депутати от ГЕРБ, „Воля” и един независим, а против – 121 от БСП, „Обединени патриоти” и ДПС.

Във вторник по време на заседанието на правната комисия представителите на Движението за права и свободи подкрепиха текстовете, но ден по-късно то се върна към обичайната си партийна позиция – против мажоритарния вот.
Срещу обясненията от страна на ГЕРБ, че със законопроекта се отговаря на исканията на суверена, изразени в референдум, социалистите, ДПС и патриотите противопоставиха аргументите, че така ще се стимулира купуването на гласове, в парламента няма да има ясни мнозинства, ще се размие партийната отговорност, а местните феодали ще имат свои представители в НС и повече влияние.
Депутатите от различни парламентарни групи обвиниха ГЕРБ, че внася проекта, знаейки, че никой няма да го подкрепи, а по този начин формацията иска да се хареса на избирателите. В залата дори се чуха призиви към останалите групи да подкрепят проекта, за да се види как ГЕРБ сами ще излязат от пленарна зала, за да не бъде достигнато необходимото мнозинство.
Междувременно в дебата се стигна до там от ДПС, които традиционно винаги са изказвали аргументи срещу преференциалния вот, да го защитават, а Волен Сидеров да предупреждава, че в мажоритарни избори е възможен евентуален превес на антиевропейски и антинатовски настроения.
В крайна сметка след гласуване и прегласуване парламентът отхвърли на първо четене проекта. Очаква се БСП да внесе свои предложения за нов Изборен кодекс, които да регламентират въвеждането на смесена пропорционална и мажоритарна система по германски модел.

Междувременно парламентът отхвърли и проекта на ДПС за промяна на Изборния кодекс, който допускаше агитацията на майчин език, предвиждаше премахване на квадратчето “не подкрепям никого” и задължителното гласуване, плюс връщане на старите правила за вота в чужбина. Освен това се предлагаше премахване на дублирането между номера на кандидат и номера на партийната бюлетина. Тези предложения бяха подкрепени от 24-ма депутати от ДПС, 113 бяха против, 69 се въздържаха – 63-ма от тях от ГЕРБ.

 

Слави Трифонов: На зла круша – зъл прът

 

След като парламентът отхвърли законопроекта, очаквано шоуменът Слави Трифонов изпрати поредното отворено писмо до парламента.

В него той твърди, че депутатите са суспендирали Конституцията. “В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат. От днес ние не живеем в демократична държава”, твърди той.

Трифонов пропуска факта, че по закон резултатът от референдума не е задължителен за парламента заради по-слабото от изискваното участие.

“От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една-единствена цел – собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем. В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път, или с революция – няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие”, казва още Трифонов.

По думите му историята е показала, че българският народ е мъдър. Затова и водещият завършва писмото си многозначително с две поговорки: “Каквото повикало – такова се обадило” и “На зла круша – зъл прът.”