Ауди блъсна велосипедист в Самоков в неделя около 10 часа на улица „Търговска“, водеща към Голямата чешма, сигнализираха читатели на „Вяра“, като изпратиха и снимков материал. Според очевидци велосипедистът е изскочил внезапно, като стрела от страничен път на главното шосе, без да спре и да се огледа. Колата, движеща се в посока центъра на Самоков, го блъснала и велосипедистът пострадал тежко. Излизането на уличното платно на колелото предизвикало хаос в двжението. Още две коли едва спрели в близост до инцидента, твърдят очевидци. По първоначални данни на полицаите велосипедистът е виновен, изскочил е на главен път и е отнел предимство на всички МПС-та, движещи по главния път. „Велосипедистите също трябва да знаят правилата и задълженията на пътя. Такива неразумни велосипедисти, които не спазват правилата, излагат невинни шофьори на опасност”, коментират шофьори. „На човека с колелото течеше отвсякъде кръв, беше ужасно. Казаха ми, че шофьорът на колата е карал много бързо. Това се доказва и от спирачния път, вижте колко е дълъг“ – сподели пред в. “Вяра“ продавачка от Самоков.

От КАТ бяха отцепили участъка, като се води разследване висока ли е била скоростта на колата и доколко е било възможно да се предотврати ударът във велосипедиста. Според неофициални източници шофьорът на МПС-то е на около 30 години, а велосипедистът – на 70 г., и двамата са от Самоков. Вследствие на удара велосипедистът е в кома с черепно-мозъчна травма и счупен таз. Веднага му е оказана лекарска помощ в София. Водачът на МПС-то имал спокоен вид, когато дал показания пред криминалистите по случая – коментират хора, преминавали случайно покрай инцидента. До редакционното приключване на броя нямаше официална информация от МВР.

4 КОМЕНТАРИ

 1. Естествено ,че ще изкарат велосипедиста виновен! Как е възможно в участък с пешеходни пътеки през 3 метра и ограничение в скоростта да те блъснат и така да те помелят че все едно влак те е прегазил,и накрая пак да си виновен!!!Но нали шофюра на колата е пожарникар всичко трябва са се потули,чисто по български! До момента никой не ни предоставя информация/от МВР Самоков,кой е шофьора и какво се е случило…. И за капак на всичко повече от 3 часа не е ясно къде е бил пострадалия-в 14:00 часа от мбал Самоков казаха че е откаран в София в 17:15 чак пристигна линейката в окръжна болница,/може би са минали през Бургас за по пряко/

 2. Извинявай много Г-жа ,Г-н или там какъв/ва си незнам ,до колко си запознат/та с правилника за движение по пътищата??? Защото все пак ,ако малко си запознат/та ще си наясно,че участник в движението е всяко лице, което се намира на пътя, и със своето действие или бездействие оказва влияние на движението по пътя. Такива са водачите, пътниците, пешеходците, както и лицата, работещи на пътя. Питаш се как е възможно да те блъснат в такъв участък, а запитал/ла ли се как и защо велосипедиста изкача на пътя и отнема предимството на водача на МПС ? Та, понеже не си много запознат/та лично, ще ти кажа какви са правилата за велопедистите и да ти стане ясно,че в коментара си личи твойта пристрастност към велосипедистът!-“Пешеходните пътеки са за пешеходците, велосипедистите се приравняват към тях само когато са слезли от колелото и го бутат при пресичане на пътното платно на обозначените места. Докато са върху велосипеда за тях важат правилата за пътно-превозните средства и нямат право да пресичат пътя на пешеходната пътека!.А до колкото знам там няма прекъсната линия и тя не трябва да се пресича,защото в случая той е върху велосипеда и няма право да пресича на пешеходна пътека,ако това е искал да направи!!! Ясно е ,че шофьора е каръл бързо,да това не го оневинява с нищо,но да казваш ,че бил някакъв си пожарникар и заради това искат да го изкарат невинен си се объркал/ла! Аа,и друго с което не си запознат/та, че и лекарите искаш да изкараш виновни.Запозна ли се с факта,че при превозването на пациента става друг инцидент с него,че линейката се обръща по пътя на превозването му в участъка на с.Шипочен или това не ти изнася и така леко не го споменаваш, е аз ти казвам не са минали през Бургас? За заключение мога да ти кажа ,че ми е мъчно и за двамата в случая ,не си мисли,че имам пристрастие като твоето!! И, недей да лепкаш такива грозни коментари за всички служители било то МВР,Лекари или Пожарникари,това са ХОРА със СЕМЕЙСТВА ,които в даден случай на нужда си жертват живота за такива като ТЕБЕ !!!!!

 3. Макар и само от няколко години да съм шофьор, доста често ми се случва пред колата ми да изскачат деца и възрастни с колела. Много е неприятно защото това се случва винаги в последния момент и нямаш време да реагираш. Само един шофьор може да разбере за какво говоря!!! Мисля, че доста хора ще се съгласят с мен. Колелата трябва да се използват само в зоните предназначени за това, а не на кой където му хрумне! Чували ли сте за велоалеи???? В Самоков вече има няколко…. Не си мислете, че като се качите на колелото водачите на МПС-тата трябва да ви пазят. Все пак помислете, дали като карате колелото си на места, които нямат пътна маркировка, която да обозначава велоалея, не сте потенциална причина да предизвикате катастрофа, като в случая!!! Като шофьор у мен изниква въпроса кого да пазя по-напред???? Пешеходци, велосипедисти, деца, майки с деца, мен ли да пазя някой да не ме удари………направо е истинско препядствие вече да караш по улиците на града, защото навсякъде хората в този град си мислят, че им е позволено да пресичат и че ние водачите на МПС-тата сме длъжни да гадаем на кой кога и къде ще му хрумне да кръшне пред колата ни и накрая какво – НИЕ СМЕ ВИНОВНИ, защото сме шофьори!!!!! Преди да се качите на колелото помислете не само за вашия живот, а и затова че заради вас, защото карате където ви хрумне, може да предизвикате ситуация като горе описаната и невинен шофьор да бъде обвинен в убийство!!! ТОВА СПРАВЕДЛИВО ЛИ Е СПОРЕД ВАС????? Ами ако вие бяхте на мястото на този мъж как щяхте да се чувствате????? Дори да е виновен представяте ли си как той се чувства сега? Как преживява ужаса от случилото се??? Как мислите дали спи спокойно, защото на мен ако ми се случи нещо такова не бих го забравила цял живот, дори и да нямам вина. ВЕЛОСИПЕДИСТИ, нима вие не сте участници в движението и нима не трябва да пазите не само себе си, но и другите участници в движението?????? Тъй като виждам, че госпожата или господина от първия коментар, очевидно си няма и понятие от закона за движение по пътищата ще си направя труда да публикувам няколко, които са по-важни: Чл.5.(1)Всеки участник в движението по пътищата :
  1. с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението , не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората и да причинява имуществени вреди;
  Чл. 25. (1) Водач на пътно превозно средство, който ще предприеме каквато и да е маневра, като
  например да излезе от реда на паркираните превозни средства или да влезе между тях, да се отклони
  надясно или наляво по платното за движение, в частност за да премине в друга пътна лента, да завие
  надясно или наляво за навлизане по друг път или в крайпътен имот, преди да започне маневрата, трябва да
  се убеди, че няма да създаде опасност за участниците в движението, които се движат след него, преди него
  или минават покрай него, и да извърши маневрата, като се съобразява с тяхното положение, посока и
  скорост на движение.
  (2) При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна
  лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава
  маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с
  предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
  Чл. 26. Преди да завие или да започне каквато и да е маневра, свързана с отклонение встрани, водачът
  е длъжен своевременно да подаде ясен и достатъчен за възприемане сигнал. Сигналът се подава със
  светлинните пътепоказатели на превозното средство, а за превозните средства, които нямат светлинни
  пътепоказатели или те са повредени – с ръка. Сигналът, подаван със светлинните пътепоказатели, трябва да
  е включен през цялото време на извършване на маневрата и се прекратява веднага след приключване на
  маневрата. Сигналът, подаван с ръка, може да бъде прекратен непосредствено преди започване на
  маневрата.
  Чл. 79. За да участва в движението по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед
  трябва да има изправни:
  1. спирачки;
  2. звънец и да няма друг звуков сигнал;
  3. устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен
  светлоотразител отзад; допуска се поставянето на устройство за излъчване на червена светлина отзад;
  4. бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.
  Чл. 80. (Изм. – ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 7.08.2012 г.) Водачът на велосипед е длъжен:
  1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната
  част на денонощието и при намалена видимост;
  2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.
  Чл. 81. На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
  1. да се движи успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;
  2. да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите,
  с които контролира превозното средство;
  3. да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;
  4. да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или
  създават опасност за другите участници в движението;
  5. да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се
  отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.
  Чл. 82. Забранено е движението на велосипедисти в група за тренировка, ако пред и зад групата няма

  И така мога да включа още много правила….
  След всичко, което си припомних за участието ни в джижението възникват следните въпроси у мен: велосипедиста имал ли е каска и жилетка? Сигнализирал ли е, че навлиза в пътя, където се движат МСТ-та? Велосипедът изправен ли е бил, защото ако дори едно от тези неща е нарушено смея да твърдя, че е имал вина за създалата се ситуация. Велосипедистите и пешеходците също носят отговорност за поведението си на пътя и също трябва да спазват правилата за движение. Много е лесно да обвиниш някого без да си запознат със подробностите, но заради това е създадена полицията и ние само може да гадаем, а те са хората които ще решат кой е виновен и кой не. Относно това дали шофьора е пожарникар,полицай или друг държавен служител няма нищо общо с това дали ще бъде оправдан или не. Ако е виновен ще си понесе последствията. Ако искаха да потулят нещата, повярвайте нямаше в момента да водим този разговор. Нека да изчакаме да видим какво ще кажат вещите лица, защото те със сигурност знаят повече от нас обикновените граждани, които само гадаем и нямаме познания за събиране на доказателства и изготвяне на хипотези. Нека да спрем да обвиняваме хората, преди да сме разбрали какво се е случило. Някой от вас беше ли там? Видя ли какво се е случило, че се впуска да раздава присъди!!!!!!!! Не е ли господ, този който трябва да ни съди? Все пак всички сме грешници на тази земя! До колкото прочетох от статията всички очевидци са казали, че велосипедиста е излязъл на пътя изведнъж и няколко коли едва са успяли да спрат. Това, че въпросният мъж е имал лошия късмет да го удари, прави ли го виновен???? А дали всички очеведци са приятели на шофьора, че твърдят в един глас, че велосипедиста е виновен? Едвали всички са приятели на шофьора и са знаели, че той ще удари велосипедиста и затова са били там, за да излъжат заради него….. Не мислите ли, че ако шофьора беше виновен очевидците щяха да твърдят друго??? Абсурдно е нали??????? Спрете с обвиненията и си дръжте езика зад зъбите!!!!!!!!!!! Утре зад волана може да сте вие!!!!!!!!!!!!

 4. Eвала на nikss за коментара. Познавам много добре момчето и смея да твърдя че е доста съвестен шофьор.
  А до колкото случаката……велосипедистът на пешеходната пътека ако не е слязъл от колелото е виновен. Та може осъденият да е точно той…

Comments are closed.