След инцидента във Финсбъри парк

 

Предполага се, че деянието в лондонския квартал „Финсбъри“, когато бус се вряза в множество от хора, е било мотивирано от омраза към мюсюлманите.

Един човек е загинал през изминалата нощ, а ранените са десет.

Лондонската полиция потвърди, че 48-годишният шофьор на буса е бил задържан от свидетели на атентата, които успели да го обезвредят, отбеляза ДВ, позовавайки се на световни агенции, Си Ен Ен и Би Би Си. Властите изследват психическото състояние на задържания.

По данни на очевидци в нападението са участвали трима души. Те са напуснали превозното средство, след като то се врязало в тълпа мюсюлмани, излизащи от джамия. Следователи от британския отдел за борба срещу тероризма са поели разследването.

Министър-председателката Тереза Мей заяви, че по всяка вероятност става дума за терористичен акт. Един очевидец, цитиран от Би Би Си, каза, че нападението вероятно е било насочено срещу мюсюлманите, които тъкмо напускали джамията след вечерната си молитва.

Твърди се също, че извършителят е викал: „Искам да избия всички мюсюлмани!”. Вестник Evening Standard писа, че поне един минувач е бил атакуван и с нож. Полицията обаче опроверга тази информация и заяви, че няма ранени с нож.

По-късно вчера стана ясно, че терористът, който се вряза в хора пред джамия, не е известен на правоохранителните органи, съобщава „Скай нюз”. Мъжът е 48-годишен, но името му все още не се разгласява.

„Този мъж не е известен на полицията като екстремист. Той се е възползвал от просто оръжие – автомобил, и е атакувал хората“, казва Бен Уолас от Министерството на вътрешните работи. „Целта на този акт на терор е да насади и предизвика страх“, добавя още той.

“Омраза към исляма” ли е бил мотивът?

От гледна точка на британския Съвет на мюсюлманите кървавият инцидент е бил целенасочен терористичен акт.

“От показанията на очевидците може да се заключи, че извършителят е бил воден от омраза към исляма”, пише в съобщение на Съвета на мюсюлманите, публикувано в туитър. В него се казва още, че през изминалите седмици и месеци мюсюлманите във Великобритания често са ставали жертва на ислямофобия, а нападението срещу мюсюлмански богомолци било “най-ярката досега манифестация на насилие”. Британският съвет на мюсюлманите настоява и за полицейска охрана на джамиите.

Лондонският кмет Садик Хан осъди инцидента като атака срещу мюсюлманите и написа във фейсбук: “Все още не са изяснени всички детайли, но това явно е било целенасочено нападение срещу невинни лондончани, мнозина от които тъкмо са излизали от молитва по време на свещения месец Рамазан”.

Години наред джамията във Финсбъри парк беше считана за средище на екстремистки идеологии. До 2003 година в тази джамия е проповядвал небезизвестният Абу Хамза, който през същата година беше арестуван по обвинение за подстрекаване към омраза и предаден на САЩ, където е получил доживотна присъда.

Знае се, че Абу Хамза е подкрепял и различни терористични нападения в Афганистан. След смяната на настоятелството джамията промени своята политика, но след атентатите от Париж постоянно са й били отправяни различни заплахи, припомня ДВ.