Анатолий Карпов

В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия, коментира многократният световен шампион

 

Премиерът Бойко Борисов е отказал да се срещне с шахматиста и депутат от руската Дума Анатолий Карпов, потвърдиха от Министерския съвет. Причината за решението на Борисов да откаже предвидената за 11,30 ч. вчера среща е изказване на Карпов от сутринта пред bTV, че в Русия се знаело, че кирилицата идва от Византия.

Бойко Борисов

„В Русия знаем, че кирилицата идва от Византия“, коментира Карпов по повод скандала около изказването на руския президент Владимир Путин, който пък на 24 май обяви, че славянската писменост идва от македонските земи. Карпов уточни, че границите на държавите са били съвсем различни, когато азбуката е създадена. „Добрите чувства между българския и руския народ са факт, но това не може да промени историята, че именно България дава азбуката на славянските народи“, каза пък главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие Анатолий Карпов. Коментарът на Цацаров бе в отговор на въпрос дали с него са говорили по темата за произхода на българската азбука след телевизионно интервю на световния шампион по шахмат. Главният прокурор отрече двамата да са обсъждали този въпрос. “Обсъдихме една негова инициатива, която ще се опитаме да намери почва у нас, а именно – създаването на шах клубове в местата за лишаване от свобода. Ако трябва да го кажа по друг начин, шах-матът е шах-мат. Добрите отношения, добрите чувства на руския към българския, българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята – че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва, каква длъжност заема. Повтарям шах-матът е шах-мат. Добрите отношения са добри отношения. Историята не може да бъде променена”, каза Цацаров. Анатолий Карпов е в България по покана на лидера на “Атака” Волен Сидеров. Той се среща тук с представители на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и с представители на Групата за приятелство с Русия.

Анатолий Карпов е в България по покана на партия „Атака”, а из страната го развежда бившият главен секретар на МВР, а сега национален координатор на „Атака” Светлозар Лазаров.

Преди „Атака” имаха връзка с партията на Владимир Жириновски, но преди три години оглавих една делегация на руската Дума и оттогава отношенията ни се развиха, коментира шахматистът. Той обяви, че познава руския президент Владимир Путин, не би определил отношенията им като близки, но го подкрепя.

Нямаме никакво съмнение – да, партията („Атака”) е „за” взаимоизгодни търговски, културни, икономически, духовни, културни отношения с Русия.” Това каза в началото на месеца по bTV Светлозар Лазаров. Той сподели, че това са заявили двамата с Волен Сидеров по време на визитата им в Москва дни по-рано.

Двамата били лично поканени от партията на руския президент Владимир Путин „Единна Русия”. Лазаров отрече със Сидеров да са се подписвали под декларация в подкрепа на тази партия.