Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ се включват във факелно бягане около езерото в парк „Бачиново“. Спортната проява ще се състои на 23 юни 2017 г. (петък) от 10,00 часа. Събитието е по повод Международния олимпийски ден, който се отбелязва на 23 юни. Инициативата се организира със съдействието на Българския олимпийски комитет и община Благоевград.

В проявата ще се включат около 100 участници, студенти от специалностите „Физическо възпитание и спорт” и „Спорт“ в Югозападния университет „Неофит Рилски”, както и деца от спортните клубове в Благоевград и ученици. Бронзовият медалист от 31-вите Олимпийски игри в Рио де Жанейро Елица Янкова ще запали символично олимпийския огън преди старта на факелното бягане.

Участниците в кроса ще получат тениски с олимпийския символ, осигурени от БОК и международен олимпийски сертификат, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах и председателя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

Международният олимпийски ден се чества от януари 1948 г. с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК). През 1987 г. МОК насърчава НОК да отбелязват Международния олимпийски ден с различни инициативи.