dav

Седмицата на китайското кино в ЮЗУ „Неофит Рилски“ стартира с филма Big fish, който е вдъхновен от древните притчи и философските текстове на класическото китайско литературно наследство. Филмът бе представен в новата класна стая „Конфуций“, чието официално откриване ще бъде в началото на учебната година. Приветствие към гостите отправи деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова. Кратко представяне на филма направи Джоу Чунмей от Китай, наричана от колегите си Мая. Тя е студентка в трети курс, специалност „Българска филология“, и само за няколко години е успяла да овладее добре българския език.

Седмицата на китайското кино в Югозападния университет продължава с документалния филм Last train home, който е посветен на проблемите, свързани с вътрешните емигранти в Китай. Филмът ще бъде излъчен на 22 юни 2017 г. (четвъртък) от 10,00 часа.

Филмите са предоставени от Института „Конфуций“ в София като част от сътрудничеството по откриването на новата класна стая „Конфуций“, за която Югозападният университет спечели финансиране от „Хан Бан“, Китай. Инициативите, свързани с китайската култура в ЮЗУ „Неофит Рилски“, ще продължат през новата учебна година, когато ще бъде и официалното откриване на класната стая „Конфуции“.

В стаята, освен че ще се водят часове по китайски език, ще се провеждат и различни инициативи, свързани с представянето на китайската култура – изложби, нови китайски книги, часове по калиграфия и др. През новата академична година Филологическият факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ отново ще организира курсове по китайски език, в които могат да се включат студенти, преподаватели и граждани. След завършване на определено ниво те могат да се явят на изпит за международен сертификат, който им дава възможност да бъдат изпратени на пълно обучение в Китай. Освен курсовете по китайски език в ЮЗУ „Неофит Рилски“ се планира и разкриването на нова бакалавърска програма „Български език и китайски език“.