Ден след като се срещна с премиера на Македония Зоран Заев, Бойко Борисов проведе среща и с лидера на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Това съобщи на личния си профил във фейсбук българският министър-председател, който е в Брюксел, за да участва в редовното заседание на Европейския съвет. Двамата с Груевски са разговаряли за евроатлантическото бъдеще на Македония и региона, като на срещата е присъствал и родният евродепутат Андрей Ковачев. Ето какво написа Борисов: “Видях се с Nikola Gruevski на срещата на лидерите от EPP – European People’s Party. Разговаряхме за евроатлантическото бъдеще на Македония и региона. #EPPSummit”
Малко по-рано Борисов направи и друг пост: “С лидерите от EPP – European People’s Party, обсъждаме актуалните въпроси непосредствено преди редовното заседание на Европейския съвет. България отстоява своите позиции по важните за нея теми като сигурността на граничните райони, за което е призната за пример сред останалите държави. #EUCO #EPPSummit”, похвали се премиерът.
“Всички ме поздравяват за представянето на Мария Габриел. Какво мислят от БСП, си е тяхна работа”, това каза преди началото на съвета Борисов. “За мен най-прагматичното решение на тема отбрана е колективно членство на ЕС в НАТО. Тогава ще може да преценим на кой какво му трябва за отбарана. Кой има нужда от кораби, кой от самолети, кой от сухопътна техника. Така ще излезе в пъти по-евтино. Само в България трябва да излеем милиарди за ново въоръжение. Искаме да увеличим доходите, но няма как да стане и двете неща едновременно. Или едното, или другото”, коментира Борисов идеята за бъдещ европейски фонд за отбрана. “Споразумението с Турция към момента работи и ни дава големи предимства. Докато Турция ни е партньор, ще се възпира бежанската вълна. Аз продължавам да смятам, че плътното затваряне на границите на ЕС, включително и Средиземно море, каквито и усилия да ни трябват, ще ни излезе много по-евтино. Преди време моята идея зоните за сигурност да се изтеглят извън ЕС и да бъдат на територията на Сирия се смяташе за еретическа. Дори да трябва да плащаме, пак ще ни излезе в пъти по-евтино. Сега виждате какво се случва в сърцето на Европа – бронирани машини, войници, ужас и терор. Сега тази моя идея не се счита за ерес”, категоричен беше премиерът. “Нито един развод не е хубав”, завърши Борисов, отговаряйки на въпрос за преговорите за Брекзит.