В резултат на планираните и професионални действия на служителите от ГДБОП и Специализираната прокуратура, проведени на 20 юни т.г. на територията на Благоевградска област, са задържани петима участници в организирана престъпна група за разпространение на фалшиви евробанкноти и наркотици. Те са заловени в Петрич в момент на продажба на неистински евро на служители под прикритие. При извършените процесуално-следствени действия в автомобила на единия от участниците са намерени и иззети 942 неистински банкноти от по 20 евро и 36 с номинал 50 евро. В жилището на друг са открити 249 фалшификата с номинал 20 евро и 153 от по 50 евро.
По първоначални данни групата е действала от ноември 2016 г. Участниците са внасяли фалшиви банкноти от по 20 и 50 евро в големи количества от Италия и ги продавали у нас, предимно в Петрич и Сандански, с 20% по-евтино от номинала на фалшификатите (престъпление по чл. 244 от НК). Освен с прокарване в обращение на подправени парични знаци те се  занимавали и с разпространение на наркотици, основно марихуана.
С постановления на прокурор от Специализираната прокуратура на трима от обвинените е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Другите двама са с парични гаранции. На 23 юни 2017 г. Специализираната прокуратура ще поиска от Специализирания наказателен съд налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на тримата задържани.

Виже видеото тук: