”Гренвел тауър” след пожара

Пожарът в лондонския жилищен блок “Гренфел Тауър”, в който миналата седмица загинаха 79 души, е започнал от неизправен фризер и не е бил предизвикан умишлено.

Това съобщиха световните агенции, като се позоваха на британската полиция.

Полицейският детектив Фиона Маккормак каза, че става въпрос за хладилник с фризер модел Hotpoint FF175BP, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тя поясни, че производителят на уреда извършва допълнителни тестове върху продукта. Моделът не е бил предмет на процедура по изтегляне от пазара заради някакъв дефект, допълни полицейската служителка.

Полицията съобщи още, че както изолацията, така и плочите, използвани като облицовка на блока, които са били събрани след пожара и за били подложени на проверки за безопасност, не са издържали тези тестове.

Полицейската представителка каза, че при тестовете се е оказало, че и изолацията и плочите са възпламеняеми, като изолационният материал е бил по-възпламеняем от плочите, предаде ДПА.

Предстои полицията да установи дали използването на двата материала при строителството на сградата е незаконно.

Маккормак каза, че полицията е конфискувала документация в хода на разследването на пожара.

Полицията обмисля дали във връзка с трагичния инцидент да бъдат повдигнати обвинения за непредумишлено убийство, допълват агенциите.

Вчера стана ясно, че пожар като този в „Гренфел Тауър“ в западен Лондон може да бъде смъртоносен за още десетки хиляди, показаха последни ревизии на жилищни сгради. Десетки хиляди хора са изложени на опасност в блокове на Лондон, след като от общинските служби на Лондон признаха, че сградите са със сходна външна облицовка с тази, използвана в „Гренфъл Тауър”, съобщи Independent.