Таванът на кешовите разплащания си остава 10 хил. лв., колкото беше и досега. Това стана ясно, след като парламентът отхвърли на второ четене предложението на ГЕРБ той да бъде свален на 5 хил. лв.

Управляващите коригираха и предишното си настояване границата да падне на 1000 лв., но и редакцията им бе отхвърлена още на заседание на бюджетната комисия миналата седмица. Последва и бламирането на пленарната зала при гласуването на промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

“Няма да ограничим и създадем затруднения на обикновените хора, а на хората, чиито джобове са пълни с кешови пари, които са дошли там от сивата икономика, защото са получили заплатите си на черно”, опита да защити прага от 5 хил. лв. Менда Стоянова по време на дебатите. “Сега е Видовден, колеги, когато гласуваме, ще се види кой е “за” нелоялната конкуренция, защото сивата икономика я захранва и оттам удря малкия и средния бизнес, кой е “за” парите в кеш в джобовете на бизнесмените”, предизвика тя депутатите. Борбата със сивата икономика не е борба с кеш, отговори й социалистът Таско Ерменков. Този срамен пазарлък продължава прекалено дълго. В основите са банките, които са “свещените крави”, разгневи се Павел Шопов от патриотите. Менда Стоянова репликира, че са 15 държавите, в които има ограничение на плащанията в кеш. В 13 от тях таванът за разплащанията е до 3 хил. евро, а в останалите две – до 2500 евро, обясни шефката на бюджетната комисия.