Подкрепата за ”Воля” на Веселин Марешки намалява сериозно

 

Мнозинството българи – 55%, смятат, че нови предсрочни избори не са необходими, а под една четвърт – 23%, са на обратното мнение.

Това показват данните от изследване на агенция “Тренд”, проведено между 10 и 18 януари, по поръчка на в. “24 часа”.

Основната част от тези, които смятат, че е необходим предсрочен вот, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си – само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори.

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП, сочат още резултатите от проучването. Управляващите получават 21,8% доверие, докато опозицията събира – 18,8 на сто (вижте графики в галерията).

ДПС и Обединени патриоти се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1% – 6,1 срещу 5,3 на сто. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция, коментират социолозите.

При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание.

От извънпарламентарните политически сили Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%.

Не се отчита съществена динамика и при „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка.

35% от пълнолетните български граждани дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ, които са почти единодушни в добрите си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Не се отчита и динамика в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават положителна оценка за нея, а една пета – отрицателна, коментират още социолозите.