Ким Чен Ун

Ким Чен Ун ще покани и журналисти да наблюдават процеса

 

Пореден жест на добра воля от страна на Северна Корея. Пхенян обяви, че ще затвори основния си комплекс за ядрени изпитания още следващия месец, съобщава Bulgaria ON AIR. Съобщението идва два дни след историческата среща на върха между лидерите на двете Кореи. Обещанията са дадени от самия Ким Чен Ун, но се съобщават на света от говорителя на южнокорейското президентство.

Севернокорейският лидер се е ангажирал не само да затвори комплекса за изпитания, но и да покани журналисти и експерти от Съединените щати и Южна Корея, които да наблюдават процеса. Ким Чен Ун отбелязва, че няма намерение да затваря другите си два комплекса за ядрени изпитания. Но прави и друг жест – уеднаквява часовата зона на Северна Корея спрямо тази на южната си съседка.

Същевременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун изразил готовност за диалог с Япония по време на срещата си с южнокорейския президент Мун Дже-ин. Това съобщи кабинетът на южнокорейския президент, предаде агенция „Киодо”.

След като Мун казал на Ким по време на срещата им в петък, че японският премиер Шиндзо Абе е готов да разговаря със Северна Корея, Ким отговорил, че страната му също е готова да стори това, се казва в съобщението.

По-рано вчера Мун разговаря по телефона с Абе, за да го информира лично за преговорите си с Ким.