Ели Скоклева, Мирослав Саневски, Михаил Малчев, Юлиян Крумов и Даниела Методиева – в гръб

Съдия №1 на Дупница се радваше на следобедното слънце в компанията на съдия Мирослав Саневски, колегата му Михаил Малчев, прокурорите Юлиян Крумов и Даниела Методиева

 

Административният ръководител на дупнишкия съд съдия Ели Скоклева разпуска на припек и сладка раздумка в компанията на прокурори и съдии от дупнишката Темида в “Синьото кафе”. Около кръглата масичка в кафенето, освен съдия Скоклева, бяха седнали още новоназначеният съдия Мирослав Саневски, колегата му Михаил Малчев, прокурорът Юлиян Крумов и прокурор Даниела Методиева.

Служители на вестник „Вяра“ уловиха този паметен миг и веднага зададоха въпроси на веселата компания какво правят в кафето в разгара на работния ден, вместо да се потят над сложните юридически казуси. Тъй като часът беше 13,23, попитахме дали са в обедна почивка.

Съдия Ели Скоклева единствена отговори: „Магистратите нямат работно време, те са на ненормиран работен ден. Няма часови пояси за почивка и работа.“

Веднага възразихме, че цялата общественост знае, че обедната почивка за магистратите е между 12 и 13 часа или между 12,30 и 13,30 часа, което означава, че може би те имат още около 5 минути, за да приключат с кафето.

Ели Скоклева беше категорична: „Не, нямаме 5 минути, няма такова нещо, няма такъв регламент.“

По този повод ръководството на вестник „Вяра“ ще поиска по Закона за достъп до информацията да ни бъде предоставен Правилникът за вътрешния ред в Районен съд-Дупница и Районна прокуратура-Дупница.

Друг е въпросът доколко е редно да се демонстрират близки отношения между съдиите, които решават делата, и прокурорите, които са от другата страна на бариерата в наказателния процес. За гражданите, медиите и обществеността по принцип е неприемливо магистратите, които получават едни от най- високите заплати сред държавните служители, да не си уплътняват работното време. Симбиозата между съдии и прокурори винаги е била обект на най-оживени коментари.

„Възможно е да празнуват увеличаването на заплатите, възможно е да са си спретнали съвместно тържество, тъй като във вторник възнагражденията на всички магистрати бяха увеличени. Най- странното обаче е, че в Дупница съдии и прокурори в този състав, а също и в по-голям от 2 години ги виждаме да си седят по централните дупнишки кафенета – “Синьото кафе”, малко по- надолу в пицарията и се шегуваме, ако искате среща с магистратите, не е необходимо да ходите до съда, отидете в кафенетата“, коментираха граждани.

На съседна маса до магистратите беше и бившият председател на Икономическата комисия към ОбС Георги Георгиев – общински съветник и лидер на либералите в града, имаше и адвокати.

Любопитна подробност е, че срещу Михаил Малчев и Мирослав Саневски, както и срещу колегата им Иван Димитров има сигнал до Висшия съдебен съвет. Той е подаден от адвокатите на стопанката на санаториума в Сапарева баня Иска Генкова- Капаноглу.

Пред в. „Вяра” бизнесдамата Искра Генкова-Капаноглу съобщи, че с натъкмени документи юристката Ирена Савова запорира фирмените сметки с претенцията за над 2,7 млн. лв. Сагата е жестока, тъй като Савова е била дясна ръка на Искра Генкова в продължение на много години, за което е получавала космически хонорар от 17 400 лв. на месец. Със случая се зае и Окръжна прокуратура, и следствието в Кюстендил.

„Преди години прекратих договора с нея, но преди месеци разбрах, че съм осъдена да й плащам до ден днешен”, уточни  Генкова и добави, че трима дупнишки съдии са пренебрегнали експертиза на Любомир Галов и Татяна Кръстева за „кражба на подпис” по договор и са се произнесли в полза на Савова. Така се оказва, че сметките на три фирми са под запор и работата им е блокирана. Историята започва в средата на 2008 г. между „Лега Консулт” ЕООД (сега ООД), с едноличен собственик на капитала адв. Ирена Иванова Савова, и три дружества, в чиито органи на управление участва Искра Генкова-Капаноглу, са сключени договори за абонаментно консултантско обслужване. Две от тези дружества са „Специализирана болница за рехабилитация – Банкя” АД и „Специализирана болница за рехабилитация – Сапарева баня” АД. По силата на тези договори „Лега Консулт”  ЕООД е било задължено да извършва правни консултации, да изготвя становища и договори. Общият месечен абонамент по трите договора е възлизал на 17 400,00 лева, считано от месец ноември 2008 г.

Постепенно работата по сключените договори намалява и в средата на 2011 г. те са прекратени.

Генкова обжалва решението на магистратите от Дупница пред съда в Кюстендил. След протеста Окръжният съд върна делото в Дупница за доразглеждане и доразследване.

Миналата седмица стана ясно, че Иван Димитров си даде отвод по гледаните от него дела по казуса. Очаква се и двамата му колеги да го последват.

А иначе Висшият съдебен съвет вече излезе с нарочно произнасяне миналата година срещу магистрати, които разпиваха в работно време.

Шефката на Районната прокуратура във Варна Цветанка Гетова и заместничката й Милена Даскалова изгоряха и се разделиха с постовете си, след като прекарали цял следобед в ресторант. Изявата им била документирана от техни колеги от Окръжната и Апелативната прокуратура във Варна след подаден сигнал. Преди това Гетова и Даскалова били на работните си места, но още в 13,38 ч. пристигнали със служебен автомобил във варненско заведение, поръчали храна и алкохол и не се върнали на работа. Сигналът бил за това, че “прокурори на ръководни позиции употребяват алкохол в работно време извън прокуратурата, в 15,30 часа”.

Пристигналите на място проверяващи констатирали, че колежките им са в заведението, снели обяснения от сервитьорите и изискали касов бон за консумираните от Гетова и Даскалова храни и напитки. Сметката до 15,30 часа показала следната консумация: 5 ракии “Бургас 63”, 1 ракия “Бургаска мускатова”, 2 пъти уиски “Джак Даниелс”, 2 бири “Туборг” и 1 минерална вода (от прокуратурата не посочват грамажа на поръчките).

“Въпреки че поведението им е установено от горестоящи прокурори от АП – Варна и ОП – Варна, Гетова и Даскалова си поръчали допълнително по една бира и продължили пребиваването си в ресторанта”, поясняват от държавното обвинение. Проверяващите си тръгнали след ревизията, но Гетова и Даскалова останали до около 21,00 ч.

Искането за образуване на дисциплинарни дела, освен за уронване престижа на съдебната власт, е и заради грубо нарушаване на утвърдените в обществото разбирания за благоприличие, висок морал и почтеност, уточняват от прокуратурата.

В мотивите за отстраняването на Цветанка Гетова и Милена Даскалова се подчертава, че едната е станала баба, но наложеното наказание не е за това, че са празнували, яли и пили, а заради неспазване на работното време.

2 КОМЕНТАРИ

 1. Недейте не казвайте че те имат близки взаимоотношения, някои ще вземе да си помисли че и решенията по делата така ги вземат. Пък знае ли се дали пък таксата на съдия Малчев не е 10 000.00 лв за решаване на дело. Ех мечтая си само някой да има смелоста да се разрови във връзките между адвокати, съдий, прокурори и някой полицаи. Сигурно може да се направи филм на ужасите – с участието на сем. Атанасови, адв. Георгиева, съдийте Малчев, Димитров, Скоклева и т.н..
  Мафията в дупнишкия съд работи на пълни обороти.

 2. Един страхливец с манталитет на селски хитрец, илитерат егоцентрик, с вид на мутра и речник на първолак се опитва да ви страхува.
  Страхува ви, защото го е страх. Впрегнал е цялата си милиционерска гвардия от анцузи и ланци. Това му е стилът – бухалки в багажника, заплахи, слухтене, мишкуване.
  Паникьосан е! Затова страхува. Защото яйца летят, майки плачат, лекари крещят, шофьори скандират, фермери блокират пътища, охранители се заканват…
  Скрил се е в мишата си дупка, играе го странстващ геополитик и голмайстор на футболно първенство за ветерани.
  Бяга далеч от „народната любов“. Треперят му колената. И се готви за война. Строил е фашизоидните си щурмови отряди – слухтят, доносничат, заплашват. Къде откровено мутренски, къде под прикритието на спецакции, къде през долни компромати и поръчкови арести.
  Мутрата страхува цялата си Машина за страх, а тя страхува вас. До такава степен, че вече и по кварталните кръчми псувате местния „феодал“ само наум. А в бакалията зад ъгъла по стените висят не реклами, а портрети на „началника“.
  Мутрата страхува, а вас ви е срам, че се страхувате от него. Страхувате се за утре, за работата, за къщата, за децата.
  След страха обаче идва времето на общия гняв.
  Ядосайте се! Защото ви отнемат свободата!
  Защото държавата ви Му е бащиния.
  Защото пропагандната Му машина вече ви дрогира.
  Защото ви принизява до воайори, които трябва да аплодират хеттрика Му за „Бистришките тигри“ и целувката Му с Меркел.
  Защото ви нахъсва един срещу друг и иска да мразите – лекарите, учителите, родителите, пенсионерите, строителите, русофилите, еврофобите, комунистите… недоволните.
  Ядосайте се, защото гневът е най-силното ви оръжие. Срещу страхливеца, който превръща народа ви в стадо, а държавата ви – в тирания.
  Ядосайте се, докато и това не забранят със закон

Comments are closed.