Дует “Пирин” от Самоков, певицата Деси Николова от Радуил, оркестър “Веселие” от Сандански веселиха празнуващите

 

С традиционния си събор и голям курбан жителите и гостите на самоковското село Марица отбелязаха на малка патерица големия християнски празник в чест на свети пророк Илия.

През съботния ден в двора на местната църква “Успение на Пресвета Богородица” десетки жени и мъже под умелото ръководство на царския главен готвач Стефан Величков от двореца “Царска Бистрица” в курорта Боровец приготвиха за празнуващите от селото голям летен курбан от 1200 литра.

За направата му Венцислав Михайлов дари 700-килограмова юница. Ден преди това на самия празник Илинден неговото четвърто внуче на 8 месеца получи Христово кръщение и името Илиян от местния свещеник отец Емил Дамянов. След празничния водосвет и поръсване със светена вода отец Емил освети големия курбан, който бе раздаден за здраве и благополучие на жителите и гостите на самоковското село Марица.

Празничното настроение продължи и на площада в селото, където до късно през нощта продължи голямото народно веселие и многокатови хора. Организатори на традиционния събор бяха местното кметство с кмет Теменужка Димитрова и Народно читалище “Просвета-1939” със секретар Ирена Велкова.

В празничната програма на събора участие първо взеха най-малките жители на селото – детският певчески и танцов състав “Магдалена” с художествен ръководител Андрей Марков към местното Народно читалище “Просвета-1939”, след което се изявиха и жените от групата за автентичен фолклор “Веселие” с художествен ръководител и корепетитор Васил Сотиров.

На празника пяха дует “Пирин” от Самоков и певицата Деси Николова от съседното село Радуил, както и музиканти и певци от оркестър “Веселие” в Сандански.

Да уважи празника на жителите на самоковското село Марица, дойде и ГЕРБ депутатът Валентин Милушев. Домакините му подариха икона на света Богородица с Младенеца Исус Христос.

След празничната тържествена заря народното веселие и събор продължи до 2 часа през нощта с буйни танци и много настроение.