Да се провери нивото, качеството на работа, качеството на услугата в дневните центрове, разпореди премиерът.

Хазната препълнена, излишъкът – над 2 млрд. лева, премиерът доволен, хвали приходните агенции за работата им

 

Да бъде направена инспекция на дневните центрове за хора с увреждания, разпореди министър-председателят Бойко Борисов по време на вчерашното правителствено заседание. Според премиера това е необходимо, след като на срещата предния ден в Министерския съвет представителите на хората с увреждания са поставили въпроса за качеството на тази услуга.

Да се провери нивото, качеството на работа, качеството на услугата, защото се оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво, казва министър-председателят.

Ето и текста на стенограмата от правителственото заседание:

Бойко Борисов: „Между другото, вчера след срещата с различните неправителствени организации, с министрите и с вицепремиера Дончев, от това, което сега като план сме направили, ще ми се социалният министър, вицепремиерът, здравният министър, те самите или оторизирани от тях хора, бързо да направим инспекция и да проверим тези дневни центрове, нивото, качеството на работа, качеството на услугата, защото се оказва, че и сега се дават много пари, но претенциите са, че самата услуга не е на необходимото ниво.

Така че като свърши Министерският съвет, министрите да седнат, да направят с Томислав Дончев бърз план и да действате. Не трябва сега да го оставяме това с вакуум.“

„Планът за приходите в бюджета за годината ще бъде преизпълнен.“ С това се похвали премиерът Бойко Борисов пред министрите в началото на правителственото заседание. По данни на финансовото министерство излишъкът към края на юли е над 2 млрд. лева. Само за изминалия месец в хазната има близо 310 млн. лв. повече.

“Знаете, преди година и нещо, като поехме управлението, колко беше – 3.7 дефицит, маса плащания без обезпечения”, коментира данните Борисов. По думите му приходните агенции и службите се справят добре срещу корупцията и контрабандата и материалният израз на работата им са парите в бюджета.

“Това е за тези, които казваха, че сме задължили държавата и следващите поколения. То е точно обратното”, обобщи премиерът.

Министерският съвет одобри вчера допълнителни трансфери по бюджетите на общини за 2018 г. в общ размер на 110,9 млн. лв. и 358 хил. лв. за ремонт и довършителни дейности на православни храмове в гр. Варна и гр. Русе.

Разчетени са средства по бюджета на община Пловдив в размер на 9 млн. лв. за финансиране на изграждането на нова или обновяване на съществуваща културна инфраструктура (художествени галерии, кина, зали за временни експозиции) и за обновяване на друга градска среда (площад

„Централен“ и прилежащи културни пространства и др.). Финансираните обекти са в изпълнение на приетата с Решение № 302 на Министерския съвет от 2 юни 2017 г. Многогодишна програма (2015-2019 г.) за подкрепа на избрания за Европейска столица на културата български град.

 

По бюджета на Столична община е предвиден допълнителен трансфер в размер на 15 млн. лв. за финансиране изграждането на разширение на метрото – Трета метролиния, етапи 1-ви и 2-ри, участъка от бул. „Владимир Вазов“ – ЦГЧ – жк „Овча купел“ – кв. „Горна баня“. Проектът е продължение на изграждащата се Трета метролиния от бул. „Владимир Вазов“ до жк „Овча купел“ със съвместна жп спирка и метростанция на жп линията София-Перник в кв. „Горна баня“ и ново метродепо в кв. „Земляне“.

С постановлението са одобрени средства по бюджетите и на редица други общини, които са предназначени приоритетно за ремонт на общинска улична мрежа и за реализиране на редица инфраструктурни проекти в подкрепа на общинската социална и жилищна среда.

Допълнителните трансфери по бюджетите на общините и по бюджета на Министерския съвет се предоставят за сметка на предвидените средства в централния бюджет за 2018 г. и за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2018 г.