Тримата убити журналисти

Репортерите били отвлечени от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели арабски

 

Тримата руски журналисти, убити в Централноафриканската република, са работили по разследване за руски наемници, каза опозиционерът Михаил Ходорковски, цитиран от Асошиейтед прес. Според местни и руски служители репортерите са убити при засада тази седмица край град Сибю в ЦАР.

Михаил Ходорковски

Живеещият в изгнание руски магнат Ходорковски заяви във Фейсбук, че журналистите са сътрудничели по негов разследващ проект за публикация, озаглавена „Руски наемници“. Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в ЦАР и свързана с бизнесмен, близък до руския президент Владимир Путин.

Създадената от Ходорковски организация посочи във Фейсбук, че тримата мъже са излетели на 27 юли за ЦАР, „за да заснемат кадри от дейностите на частната военна компания „Вагнер“ в африканската страна, предаде Франс прес.

Компанията е основана от бившия офицер от руското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 г. участва в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, според информации в медии и на украинските служби. „Вагнер“ действа и в Сирия паралелно с руската армия, която се намеси през септември 2015 г. в подкрепа на режима на Башар Асад. Официално такава компания не съществува, тъй като частните военни компании са забранени в Русия, отбеляза АФП.

Служители в ЦАР казаха, че репортерите са били отвлечени от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели единствено на арабски.

Телата на журналистите ще бъдат докарани в Русия в близките дни, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Посолството, отчитайки извънредната ситуация, намери спонсори, които помагат за финансиране на транспортирането на трите тела в Русия“, каза тя по телевизия „Росия 24“.

„Това ще стане в близките дни, точната дата ще бъде съобщена на роднините. Мисля, че днес с тях ще се свърже нашето посолство и ще бъдат уговорени подробностите по транспортирането“, заяви Захарова.

Засега информацията за трагедията е малко, дори противоречива и това благоприятства възникването на непотвърдени версии. Откроиха се най-общо две версии за убийството на тримата руски журналисти – грабеж или участие в разследване.