Бенчо Бенчев

Соцпартията се е превърнала в криминална платформа, която може би се финансира от престъпния свят, посочва Антон Тодоров

 

Дарявал ли е пари на БСП общинският съветник от левицата Бенчо Бенчев, който бе арестуван заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите, е логичният въпрос, който възниква след поредица от изказвания на политици. Общинският съветник от БСП Чанко Мирчев заяви по-рано пред bTV, че Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева на местната структура на БСП в Бургас по време на последната изборна кампания.

Корнелия Нинова

По-късно от местната структура на БСП отрекоха твърдението. Антон Тодоров от ГЕРБ пък попита защо Бенчев не е бил регистриран като дарител. Десислава Атанасова отиде и по-далеч, като коментира, че “лъжата явно е като СПИН за БСП!”.

Чанко Мирчев не уточни точната сума. “Дали са били 20, 30 или 50, не мога да ви кажа, но е помагал, води се отчетност”, изтъкна Мирчев. Според него обаче е мантра, че Бенчев, който беше арестуван заедно с Димитър Желязков-Митьо Очите в хотел в Истанбул, е помагал със “стотици хиляди лева, едва ли не милиони”.

“Г-н Бенчев винаги е бил лоялен към БСП, изповядва леви убеждения. Ако имахме някаква информация за неговите нерегламентирани връзки с криминалния контингент, нямаше да бъде издигнат като общински съветник”, отбеляза Мирчев. Той припомни, че фирми на Бенчев са спонсорирали редица прояви на общината, която се контролира от ГЕРБ.

“Наистина е помагал, но е несериозно да говорим, че без неговата финансова помощ БСП едва ли не няма да я има”, допълни той.

Мирчев припомни, че БСП в Бургас се разграничи от Бенчев, който не е член на партията, и поиска оставката му като общински съветник и зам.-председател на Общинския съвет в Бургас.

“Независимо дали е член, негово морално право е да прецени дали да си подаде оставката. Има решение на общинските съветници от БСП, ако не си я подаде, да бъде отстранен от групата”, заяви Мирчев. “Не е морално да имаш отношения и връзки с криминалния контингент. Той като политик и общественик трябва да знае, че обществото не толерира такива контакти”, подчерта общинският съветник от левицата. Той допълни, че не е знаел за бизнеса между Бенчев и Митьо Очите.

Постъпления от дарения на общинския съветник Бенчо Бенчев в Общинския съвет на БСП – Бургас не са правени, съобщиха от пресцентъра на местната структура на левицата. От там посочват, че единствено ежемесечно, като всички общински съветници, Бенчев внася по 70 лв. членски внос. БСП – Бургас допълва, че ако някой е получавал дарения от Бенчо Бенчев, то е било в лично качество.

След изказването на Мирчев представители на управляващата партия ГЕРБ обвиниха БСП, че е получавала пари от организираната престъпност. Антон Тодоров от ГЕРБ попита на фейсбук страницата си защо Бенчев не е регистриран от БСП като дарител?

“Казаното от общинския съветник от БСП-Бургас Чанко Мирчев, че закопчаният авер на Митьо Очите и обвинен в пране на пари и цял поменик от престъпления общински съветник от БСП Бенчо Бенчев, е тотален скандал. Защо?

Първо, проверих дали Бенчо Бенчев присъства в официалните отчети на БСП като дарител. Не, не присъства. Това не означава ли, че БСП се е превърнала в криминална платформа, която може би се финансира от престъпния свят? Припомнете си, че само преди половин година излезе на светло фактът, че братът на действащ БСП депутат е закопчан за участие в ОПГ и когато проверихме списъците на дарителите, се оказа, че той е вътре. На БСП се наложи да връща едни престъпни пари, с които беше финансирана кампанията им. Второ, даренията от физически лица не могат да надхвърлят повече от 10 000 лв., а всяко получено дарение трябва да се декларира в 7-дневен срок от получаването му. От думите на общинския съветник от БСП-Бургас Чанко Мирчев разбираме, че неговият колега съветник от БСП-Бургас Бенчо Бенчев е дарил няколко десетки хиляди лева за последната кампания на БСП там. Тук веднага възниква въпросът това не е ли признание, че БСП се е финансирала с мръсни пари на мафията, изпрани чрез схема, в която участват представители на самата БСП? Трето, веднага се сетих и за дарителите на Румен Радев и Илияна Йотова за кампанията им като кандидат-президент и кандидат-вицепрезидент през 2016 г. Там всеки пети дарител е регистриран като социално слаб или получава някакви социални плащания, вкл. за отопление. Сред дарителите на Радев има няколко, които са загубили цялото си имущество от частни съдебни изпълнители, но иначе даряват другаря Радев. Това не ви ли се вижда съмнително? Има дори особено фрапантен случай на дарител от Кюстендил, чиято съпруга е осъдена за кражба на 6000 лв., от които пред съда се доказва, че 4500 лв. тя дава на съпруга си. Дали пак някаква част от тези крадени пари не е попаднала в кампанията на Радев и Йотова?

Изобщо въпросите са много и всички те изискват отговори от БСП. Защото, когато отговорите бъдат дадени от разследващите, тогава ще се види за пореден път, че БСП е единствено и само продължение на организираната престъпност с други средства.”

“Боли ме най-много от това, че тези, на които съм помагал най-много, ме разкъсват като кучета”, казва бизнесменът Бенчо Бенчев в първото си публично изявление, след като бе задържан за 24 часа и освободен покрай разследването на бандата на Митьо Очите. Пред „Флагман“ той заявява, че няма за какво да се оправдава. И изтъква, че пушките и оръжията, които са намерени в дома му, са ловни.

По повод изявлението на Корнелия Нинова и други представители на БСП Бенчев казва: “Мога да кажа, че не съм допускал съществуването на толкова много хора, които се хранят от завист и злоба, качества, които в такива ситуации като тази излизат наяве и е трудно да се прикрият. Толкова притворство! Сега ще си дам равносметка за доста неща, над които винаги съм стоял и в личния, и в политическия си живот”.

“Оказах се в неподходящ момент в най-неподходящото място. Всичко ще се изясни и ще се разбере, че няма как да ме пришият към престъпна група. Аз дори и адвокат още не съм повикал, нямам от какво да треперя, защото съм правил само добрини”, коментира факта, че се оказа замесен в разследването на Митьо Очите, Бенчев.