Хората продължиха 7 часа.

Читалищният председател Стойне Кацарски помогна за събора и за курбана, Яница от Перник и Дения Пенчева също веселиха присъстващите

 

Близо 1200 души празнуваха Голяма Богородица край параклиса „Успение на св. Богородица” в сапаревобанското село Овчарци на 15 август.

Славеите от Детската фолклорна група Валентина Терзийска, Християна Ачова, Ива Кацарева и Йоанна Славова (от ляво надясно)

Местните и техните гости 7 часа виха хора на поляна край река Фудиня, в живописната местност в полите на Рила, където преди столетия е бил изграден параклисът. По традиция бе раздаден и курбан за здраве – постен боб, осветен от отец Ивайло Пиперков.

евицата Дения Пенчева пя за овчарчани на Голяма Богородица.

Столичната певица Дения Пенчева, колежката й от Перник Яница Генчева и музикантите Кирил Николов, Александър Попов и Иван Наумов веселиха дошлите на празника. Празнуващите се радваха на песните на малките певци от Детската фолклорна група при ансамбъл „Горнополска песен” към читалище „Пробуда 1923” – Йоанна Славова, Ива Кацарева, Християна Ачова и Валентина Терзийска.

Радка Лазарова (втората от дясно наляво) с председателя на читалището (първият вдясно) Стойне Кацарски, съпругата му Румяна и съветника Йордан Кацарски

„Въпреки че Голяма Богородица тази година бе в делничен ден и хората са на работа, на събора се събра много народ. Този голям празник винаги се е отбелязвал в Овчарци, въпреки че в годините на комунизма хората се криеха, за да отидат до параклиса  и да си вземат една паничка курбан и да запалят свещичка. Като видяха, че няма да успеят да се наложат и да спрат хората да ходят там, през 1987 г. комунистите нарекоха празника на 15 август „земляческа среща”.

Кларинетистът Кирил Николов и певицата Яница Генчева

Тогава пращахме покани на всички излезли от селото, беше подготвена богата програма, с много участници, идваха популярните „Сребърни звънчета” от Кюстендил и стана много голям празник. От 1989 г. насам не е имало лято, в което да не почетем св. Богородица. Освен край параклиса традиционно имаше и литургия в черквата в селото. Пак по традиция за провеждането на събора и за курбана финансово помогна председателят на читалището Стойне Кацарски. Гостуваха ни председателят на Общинския съвет в Сапарева баня Иван Куйов, който е от Овчарци, кметът Калин Гелев, зам.-кметът Славчо Коларски, тук беше и общинският съветник Йордан Кацарски”, обясни секретарят на