Над 300 жители на Самоков блокираха пътя Самоков- Дупница и още толкова Радуйл – Боровец с протест заради лошите пътища в района. Местните хора настояват за спешен ремонт на шосето, което свързва магистралите „Тракия” и „Струма”, както и на пътя Радуил-Боровец. “Искаме регионалният министър Нанков да дойде на място и ремонта да започне веднага. Отсечката Самоков- Дупница е смъртоносна, десетки тирове паднаха в пропастта на Клисурското дере, свлачище изяде половината от пътя по стръмния наклон, няма време за отлагане. Същевременно пътя беше правен многократно, да се потърси отговорност от фирмите, които усвоиха милиони левове, казаха протестиращите пред екип на ВЯРА. Колоните в двете посоки от автомобили бяха по над 100, повечето от шофьорите не издържаха и се възвръщаха обратно. На място беше общинският съветник Васил Зашкев от ДСБ. “Протестът е организиран от млади хора, които са потърпевши, ежедневно пътуват по трасето. Има много активисти на БСП. Протеста не е на БСП, хората сами са си изготвили плакатите, те не гравитират към политически партии.” 

Сигнали до институциите за състоянието на пътя се подават от години и от години ремонтът предстои. Наскоро и свлачище затрудни придвижването в района.

В Инициятивния комитет се оглавява от Илиян Чалгънов, журналист. Кметът на Самоков Владимир Георгиев пръв даде тон за протестите с открито протестно писмо. Той беше в Клисура за броени минути, но не направи изявление. 

“Това е организиран протест от БСП под прикритие, няма никой от общинското ръководство, поне не сме забелязали, трасето е подготвено за реконструкция, протестиращите добре знаят това. “- звъняха в редакцията членове на ГЕРБ от Самоков.

От АПИ заявиха, че вече подготвят документите за рехабилитация на участъка.

Те твърдят, че това не е единственото свлачище по пътя, но то е най-голямото. Има още поне 10.

От понеделник геолози ще вземат проби от свлачищата, за да се види каква е причината за тях. След това ще бъде изготвен технологичен проект за укрепване на най-активните. Ремонтът на пътя се е забавил, тъй като свлачищата са се активизирали отново вследствие на метеорологичните условия, съобщиха от МРРБ.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Поредният 9то септемврийски събор организиран от интернет блогъра Чалгънов и сие компания Немов.

  2. Политическа акция. Снимките от няколко дни с огромни дупки не са от този път. Такива дупки на пътя имаше по времето на Станишев. Сега пътят е изкърпен, но много неравен и поради слабата основа, непрекъснато зейват нови дупки, които се кърпят своевременно. Искам да попитам кмета на Самоков, защо всяка година се преасфалтира част от пътя София – Боровец, а останалите направления все едно не съществуват. Как до табелата Софийска област при Сапарево, участъкът в Кюстендилска област е ОК, а Самоковският е пълен потрес.

Comments are closed.