Главният редактор на сайта за разследвания “БиволЪ” Асен Йорданов и журналистът Димитър Стоянов заявиха в петък вечер пред Слави Трифонов, че ще докажат как с двойно счетоводство, минаващо през фирмата “Джи Пи Груп”, се “разразява корупция за милиони, включваща хора от най-висшия еталон на властта”.
Двамата бяха на гости на Трифонов, след като Димитър Стоянов беше скандално арестуван край Радомир, заедно с неговия румънски колега Атила Биро.
“Усетихме, че сме напипали нещо важно, защото всички медии мълчаха за разследването. То разкрива с документи за първи път от историята на целия ни преход цялата схема за корупцията със стотици милиони източване на европейски средства, а и от българския бюджет. Успяхме да докопаме база данни с двойно счетоводство на една от най-големите строителни фирми “Джи Пи Груп”, която се занимава с едни от най-големите строителни обекти”, разказа Йорданов и допълни, че в двойното счетоводство са били отбелязвани дори имената на държавните служители, на които са били давани рушвети. На въпроса на Трифонов откъде “Биволъ” знаят за това, Йорданов отговори: “Ние можем да правим някои работи”.
Относно ареста, Йорданов разказа още:
“Разбрахме, че фирмите, които са субекти на нашето разследване, са започнали да си изпразват офисите от документите, които да унищожат. Притеснението е много сериозно, защото тази корупция засяга хора във властта и висшите нива на задкулисието в България. Подадохме сигнал до премиера, до Цацаров и до министъра на вътрешните работи да се спре прикриването на доказателства. Единствено от пресслужбата на премиера ни изпратиха отговор, че Борисов е разпоредил проверка, от прокуратурата нямахме никакъв отговор, а няколко часа по-късно ГДБОП дадоха сигнал, че са започнали проверка по случая. От един таен офис, на една от консултантските фирми, “Рила Консулт”, която е една от партньорите на “Джи Пи”, е започнало изнасяне на документи, голямо количество, които се носят на къра, в едно Радомирско село, където е много пусто. Там ги нарязват, тъпчат ги чували, ръгат ги в дупката и ги палят. “Под прикритие” ряпа да яде”, допълни Йорданов.
Димитър Стоянов разказа, че когато с колегата му от Румъния Атила открили въпросните чували, в които имало шредирани документи, “от храстите излязоха двама униформени с жилетки и пистолети и ни разпоредиха да легнем”.
Те са пазели дупката и документите, които се изгарят, коментира Йорданов. Трифонов се усъмни, че е възможно хората на “Биволъ” да са били арестувани тъкмо заради това, че са подали сигнал към ГДБОП за въпросното изгаряне на документи и да са били объркани със самите извършители на престъплението. От сайта отрекоха тази възможност. Те обаче заявиха, че румънеца Атила е взел част от шредираните документи, които ще възстановят в лаборатория в Румъния и ще завършват разследването от там.
От компанията “Джи Пи Груп” днес отрекоха, че имат общо със ставащото. В понеделник е организиран протест във връзка с ареста.