Алкохолът всяка година предизвиква смъртта на около 3 милиона души, се казва в доклад на Световната здравна организация (СЗО), цитиран от световните информационни агенции. Всяка година един на всеки 20 смъртни случая се дължи на прекомерна употреба на алкохол, предаде БТА.

В доклада си за консумацията на алкохол по света и за вредните последствия от нея СЗО пояснява, че употребата на алкохол предизвиква повече смъртни случаи, отколкото СПИН, туберкулозата и насилието, взети заедно. С алкохол всяка година са свързани 5,3 процента от смъртните случаи. Сред 20-29-годишните това процентно съотношение достига 13,5 на сто. Алкохолът е убил около 3 милиона души в света през 2016 г., при 3,3 милиона души през 2012 г. В три четвърти от смъртните случаи става въпрос за мъже.

СЗО отбелязва, че са налице някои позитивни тенденции – намаляване на запоите и свързаните с алкохола смъртни случаи от 2010 г.

Над 200 болести са свързани с консумация на алкохол. 28 на сто от приписваните на алкохола смъртни случаи са свързани с инциденти на пътя, насилие, самоубийства, 21 на сто – с хранителни смущения, а 19 на сто – със сърдечносъдови болести. Останалите смъртни случаи са свързани с инфекциозни болести, рак, психични проблеми.

“Прекалено много хора страдат от последствията от вредната употреба на алкохол. Време е да се вземат мерки, за да се предотврати тази сериозна заплаха за развитието на здрави общества”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.