Нападателите на отец Теофил търсели откупа, взет от Яне Сандански и Христо Чернопеев за мис Стоун.

 

Към момента всички съдии в Районен съд-Сандански, които са на работа днес, са се отвели от разглеждане на делото за мерките за неотклонение на обвиняемите за опита за обир на Роженския манастир. Оказа се , че един от задържаните е адвокат Стефан Матеев, син на бившия следовател Олег Матеев и бившият гл секретар на община Сандански Лидия Матеева.

Подготвя се искане до Върховния касационен съд за определяне на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. Това съобщи съдия Росица Калугерова, временно изпълняващ длъжността председател на Районен съд-Сандански.

Съдия Калугерова посочи, че причината за отвод е еднаква за всички съдии. Това е, че единият от задържаните е адвокат от района на Сандански с основна дейност в Сандански и са налице служебни взаимоотношения. За да се избегне всякакво съмнение в безпристрастността на съда, съдиите са се отвели.

“Надявам се Върховният касационен съд да се произнесе възможно най-бързо. Не става дума за срок, това става незабавно, така че изпращайки искането, очакваме отговор кой съд ще разгледа делото, за да изпратим материалите там”, заяви Калугерова.

От Районна прокуратура-Сандански е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо четири лица. Срокът за задържане от 72 часа важи до предаване на лицата в съда, а делото вече е внесено в съда от прокуратурата. Ако 72-та часа изтекат преди да се насрочи делото, ще реши съдът, към който се изпрати. В момента изпращаме искането и чакаме отговор от Върховния касационен съд, допълни съдия Калугерова.

Четирима души са в ареста заради нахлуването в Роженския манастир, като са им повдигнати обвинения за грабеж, кражба и унищожаване на охранителни камери. Срещу единия обвиняем е повдигнато обвинение за държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително, след като при обиск в дома му  е намерен газов пистолет, преработен в боен. Говорителят на Благоевградската окръжна прокуратура Весела Стоилова поясни пред NOVA, че от първоначално задържаните по закона за МВР хора има освободени, тъй като не са били събрани достатъчно доказателства.

Двама от четиримата задържани са непълнолетни – на 16 и 17 години, от село Яворница. Единият от пълнолетните задържани от дълги години живее в Кипър, като в последния месец е бил у нас и основно се е  движил в района на село Яворница, където е бил на гости на свои познати. “Четвъртият обвиняем е от град Сандански, действащ адвокат от Адвокатска колегия – Благоевград”, каза говорителят на Окръжната прокуратура.

“По оперативна информация в Роженския манастир те са търсили съкровище. По една от легендите там има съкровище, скрито през 1901-ва година”, заяви Весела Стоилова. На този етап не са открити доказателства задържаните да са взели нещо от манастира и поради тази причина им е повдигнато обвинение за грабеж на мобилен телефон и на 16 видеокамери.

На въпрос може ли да се говори за тартор на групата и кой е той: “На този етап предполагаме и информацията, която установяваме чрез способите на НПК, е евентуално адвокатът от Адвокатска колегия-Благоевград, който е един от обвиняемите, най-вероятно е организирал лицата, за да извършат това престъпление”, каза тя.

От прокуратурата обясниха, че четиримата досега не са осъждани и за пръв път имат такава криминална промяна. На този етап няма доказателства в случая да става въпрос за организирана престъпна група. На записите от камерите от грабежа се виждат четирима души, като единият от тях, след като забелязва, че има камери, си поставя маска на лицето, като от думите на говорителката на прокуратурата се разбра, че това е адвокатът. След като си тръгват от мястото на престъплението, те вземат 16 камери, като според Стоилова вероятно са мислели, че по този начин ще заличат възможността да бъдат установени. Те не са знаели, че всъщност устройството, на което се съхраняват записите от видеонаблюдението, са се намирали на друго място – в жилищно помещение, ползвано от служители на манастира.

„Не е чак толкова голяма щетата по отношение на сградата, така че съвсем лесно може да се поправи”, каза игуменът на Роженския манастир архимандрит Епифаний.

Според легендите в светата обител имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански взели, за да освободят отвлечената от тях протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г. Тя останала в плен шест месеца, като в началото на 1902 г. бил платен откуп от 14 000 златни турски лири и тя била освободена. Парите били използвани за купуване на пушки за Илинденско-Преображенското въстание.