Отец Теофил е човек на вярата. Това, което се случи с него в Роженската обител, той приема като изпитание от Бога. Затова и не се бои.

Това разказа за “България Днес” един от най-близките приятели на отец Теофил – отец Янко. Банскалийският свещеник е пръв другар на пострадалия при обира на обителта отец Теофил, който бе завързан от група крадци, търсещи имане в основите на манастира.

“Нещата там вече са спокойни, аз разговарях с отец Епифаний, игумен на Роженския манастир. Каза, че нещата вече са се успокоили, че няма проблеми”, разказа още отец Янко. По думите на свещеника човешко е да се изпита уплах пред подобна заплаха, но според него отец Теофил не се поддал на страха. “Надали и тогава се е изплашил, а сега той приема нещата като изпитание от Бога. Тези хора са вече заловени, нали така?”, разсъждава светият човек. Отец Теофил единствено сподели пред открилите го полицаи, че от вълнението и ужаса да гледа поругаването на манастира от алчност изпитал задух. “Трудно можех да дишам, но Господ ми помогна”, промълви единствено свещеникът. Отец Янко обаче смята, че е голям грях да се посегне на света обител.

“Преди време крадци посегнаха на иконата на свети Георги, чудотворната, от Хаджидимовския манастир, точно този, в който е отговорник сега отец Теофил. Откраднаха я. И тогава игуменът каза – “Свети Георги няма да бъде другаде освен в манастира”. И знаете ли какво стана? Крадците претърпели страшна катастрофа, голям инцидент. И иконата се върна в манастира. Тежко на онези, които посягат на свети места”, дава урок отец Янко.