Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и ректорът на Югозападен университет „Неофит Рилски‘ доц. д-р Борислав Юруков тържествено откриха новата Академична 2018/2019  година във висшето учебното заведение.   Кметът д-р Камбитов поздрави  присъстващите студенти с „Добре дошли“.

 „Винаги, когато заставам пред всички Вас в този ден изпитвам силни емоции. От една страна притеснението, което е съвсем разбираемо, но по-силно е чувството за гордост. Гордея се с нашия университет. Казвам го първо като благоевградчанин и след това като кмет на Благоевград. ЮЗУ е емблема, жизнено важна част от живия организъм на града. В лицето на Община Благоевград Вие винаги имате верен съмишленик, партньор и съюзник. Югозападен университет повече от 40 години е еталон за качествено образование. Истината е, че приемът се увеличава въпреки изключително трудните условия  и силно конкурентната среда. Обективна е оценката  на агенцията по акредитация- най- високата получавана досега.  Поздравявам всички преподаватели за високия професионализъм, за високите стандарти, които налагат“, каза в  част от приветствието си кметът д-р Атанас Камбитов. Той поздрави студентите за направения избор за университет.   „През всичките тези години съм  се срещал със страшно много хора в много институции, учреждения и фирми. И навсякъде всеки трети или четвърти човек  е възпитаник  на ЮЗУ. Това са успели, реализирани хора, и аз съм сигурен, че вие ще бъдете едни от тях.  Знанието е  капитал, знанието е богатство и всеки го носи навсякъде със себе си. Където и да отидете, в която и точка по света да отидете то е с Вас. За него няма митнически контрол, за него не е нужна виза, но това е вашата виза за успеха. То е единственото нещо, което си е само Ваше и единствено и само ваш избор.“, каза още д-р Камбитов.

Доц. д-р Юруков подчерта високото качество на образованието в университета. „Над 11 500 студенти се обучават в различни области на знанието тук. Повече от 500 са чуждестранните студенти.Университетът активно реализира международна дейност“, подчерта доц. д-р Юруков

Празничната церемония започна с полагане на цветя пред паметника на патрона на университета в Благоевград Неофит Рилски.  Сред официалните гости на церемонията  бяха още Десислава Ахладова – заместник-министър на правосъдието, Георги Арабаджиев – заместник-главен секретар на МВР,  Емил Ядков – член на Висш адвокатски съвет,председателите на Административен и Районен съд, старши комисар Николай Хаджиев – директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова.

След тържествените слова бяха връчени и  студентските книжки на първокурсниците, приети с най-висок бал в ЮЗУ „Неофит Рилски“.