Прекратяването на пушенето не е толкова лесно, особено ако човек пуши от дълго време. Необходимо е обаче всеки човек, зависим от цигарите, да се замисли да ги спре, защото те са бавни и жестоки убийци.

Когато човек откаже пушенето, тялото му започва да работи съвсем различно – всеки орган постепенно се възстановява и се връща към нормалното функциониране.

Представяме ви какви промени ще се случат с вас, ако решите да се отървете завинаги от този лош навик.

Ако спрете пушенето…

След 20 минути
Вече след около 20 минути след последната изпушена цигара циркулацията на кръвта ще се подобри, а заради това и чувствителността на пръстите на ръцете и пръстите на краката ще се увеличи.

След 8 часа
количеството на въглеродния окис в кръвта ще намалее и нивото на кислорода ще се върне към нормалното.

След 2 дни
Само за 48 часа никотинът ще бъде напълно отстранен от тялото ви, но веднага щом това се случи, вие много ще искате да пушите. Също така след 2 дни вашите вкусови пъпки на езика ще започнат да функционират нормално. Ще започнете да усещате много по-добре вкусовете и дори ще започнете да добавяте по-малко подправки към вашата храна, а намаляването на приема на сол ще ви бъде от полза. В допълнение усещането за миризма също ще се върне към нормалното.

След 3 дни
След 72 часа клетъчният епител в белите дробове ще се възстанови, което почиства дихателните пътища.

След 7 дни
Вашето кръвно налягане ще се върне към нормалното, което означава, че рискът от инсулт, болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и бъбречна недостатъчност и стенокардия ще намалее значително.

След 14 дни
Кашлицата ще започне да изчезва след две седмици. Това няма да се случи веднага, защото белите ви дробове се нуждаят от време, за да се възстановят и отстранят вредните вещества, натрупани в тях. Също така кръвообращението ще се възстанови напълно, което ще повлияе на сексуалния ви живот – ерекцията ще бъде по-силна и по-продължителна.

След 3 месеца
Тенът ви ще стане по-здрав, тъй като кръвта започва да тече по-добре към горните слоеве на кожата. По-рано никотинът ограничава това. Ето защо сте имали бледа и суха кожа и са се появявали бръчки – тъй като колагенът не е бил произведен.

След 1 година
След около година всички ярки признаци на тютюнопушене ще изчезнат: тютюневият оттенък на пръстите ще изчезне, плаката върху зъбите ще започне да бледнее.

След 15 години
Рискът от излагане на различни заболявания е много по-малък, а вероятността за възникване на рак ще бъде същата като тази на непушач.

Веднъж ако спрете с цигарите, в тялото ви ще има такива огромни положителни промени, така че помислете дали да не се откажете от тютюнопушенето. Не си заслужава да разрушите здравето си заради цигарите.