До 11 ч. местно време е била 8,03%, показват данните от системата за паралелно гласуване

 

Изключително ниска избирателна активност на референдума в Македония. До 11 ч. местно време е била 8,03%, показват данните от системата за паралелно гласуване.

Обстановката в Македония е спокойна. Към момента има сигнали само за дребни нарушения на изборния процес. В три секции гласуването закъсня заради отстраняване на агитационни материали. В отдалечен квартал на Скопие група младежи са се опитали да обидят избирателка, която е отивала да гласува.

 

За гласуващите в македонската столица България е най-силно мотивиращият аргумент за участие в референдума. „Гласувах за бъдещето на нашата държава. И ние искаме да сме като вас в България – членове на ЕС, за един по-добър живот. Мисля, че ще излязат да гласуват 900 хил. души. Ако не излязат, нямат право после да критикуват”, каза Гьоше Таневски. Право на глас в допитването имат 1 806 336 души, записани в избирателните списъци. В Македония те са със снимки на избирателите. След като избирателят гласува, пръстите му се напръскват със спрей, който при осветяване с UV лампа оцветява ръцете. Целта е да се избегне злоупотреба и повторно гласуване. Реално обаче гласоподавателите са с 500 хиляди по-малко, защото повечето са в чужбина. Бюлетините са с уникални номера. На тях пише „За” и „Против”, слага се печат и се загражда отговорът. Министър-предсезателят Зоран Заев гласува в училище „Никола Вапцаров” в родния си град Струмица. Пред телевизионните камери той заяви, че вярва в успешния край на референдума. Вечерта в македонската столица се организира митинг-протест от бойкотиращите референдума.

 

 

 

 

 

Снимки: Ладислав Цветков